Chipurile de sfinți din Gulagul Românesc au fost omagiate la Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” din Bacău

Joi, 4 august 2022, la Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” a avut loc vernisajul expoziției de grafică intitulat „Chipuri din Gulagul Românesc. Memoria iconică a închisorilor comuniste”, autor artista plastică Aida Șușter-Boțan. Acest eveniment a avut ca scop comemorarea și omagierea sfinților care s-au jertfit în temnițele comuniste între anii 1948-1964.

Moderatoarea și organizatoarea acestei expoziții la Bacău a fost doamna Elena – Lăcrămioara Istina împreună cu Elena-Brîndușa Popovici. Expoziția doamnei Aida Șușter-Boțan a călătorit în ultimii ani prin cele mai importante muzee din țară. Itinerarea acestei expoziții la Bacău a fost posibilă datorită doamnei Mihaela Mihordea, vicepreședinte al Asociației „Profesori Pentru Ora de Religie”, filiala Suceava și va rămâne la Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău până pe 15 august.

Alături de personalul complexului muzeal, delegați din partea părintelui protopop Eugen-Ciprian Ciuche cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim au fost părintele Răzvan-Dimitrie Radu, asistent social al Protoieriei Bacău și părintele Ionuț Epure, slujitor la Parohia „Intrarea Domnului în Ierusalim” Bacău. Activitatea zilei nu a fost lipsită nici de prezența tinerilor care de această dată au venit alături de părintele Radu Marian Gabriel, parohul bisericii din Fulgeriș.

După deschiderea simpozionului, cei trei preoți au purces la săvârșirea unui Trisaghion spre pomenirea și amintirea sufletelor celor care au suferit și au pătimit până la moarte în temnițele în care au fost închiși datorită credinței care se opunea în ideologie sistemului de la acea vreme. Prezenți în această zi au fost și pensionarii beneficiari ai activităților de la Clubul 60+ care și-au amintit cu pioșenie de marii duhovnici pomeniți, aceștia viețuind și în zona sau vecinătatea Județului Bacău. 

You may also like...