Cinstirea sfinților români începe în Eparhia Romanului și Bacăului

În ziua de prăznuire a Sfântului Cuvios Antipa de la Calapodești, la Catedrala Arhiepiscopala din Roman și la Mănăstirea de la Calapodești vor fi săvârșite slujbe speciale la care sunt așteptați să participe numeroși preoți și pelerini din toată țara.

Cinstirea sfinților români în Patriarhia Română începe, și în acest an calendaristic, în Eparhia Romanului și Bacăului. Freamătul bucuriei sfinte şi al sărbătorii binecuvântate se reînnoiesc miercuri, 10 ianuarie, cu prilejul prăznuirii Sfântului Cuvios Antipa de la Calapodești. ”Sărbătoarea va debuta marți, 9 ianuarie, orele 16.00, la Catedrala ”Sf. Cuv. Parascheva” cu slujba de Priveghere ce va fi săvârșită de ÎPS Arhiepiscop Ioachim, la care vor participa stareții mănăstirilor și schiturilor din eparhie”, a declarat părintele arhimandrit Andrei Ioniță, mare ecleziarh al Catedralei Arhiepiscopale din Roman. Programul liturgic va continua în ziua de cinstire a Sfântului Cuvios Antipa cu Dumnezeiasca Liturghie arhierească, la care vor participa peste 100 de preoți. ”Miercuri, 10 ianuarie va consemna și debutul sinaxelor preoților din cele șase protoierii din Eparhia Romanului și Bacăului. Cei 105 slujitori ai sfintelor altare din Protopopiatul Roman se vor împărtăși dimpreună cu Înaltpreasfinția Sa din același potir cu Sfântul Trup și Sfântul Sânge ale Mântuitorului nostru Iisus Hristos, semn al comuniunii și dragostei frățești”, a mai spus arhimandritul Andrei Ioniță. Întâlnirea din această zi se înscrie în seria evenimentelor din anului 2018 care a fost declarat în Patriarhia Română „Anul omagial al unităţii de credinţă şi de neam” şi „Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918”.

Totodată, bucuria sărbătorii va fi simțită și la mănăstirea Sfântului Cuvios Antipa de la Calapodeşti.

Pelerini din toată țara sunt așteptați să participe la sărbătoarea hramului mănăstirii din Calapodeşti, care îl are ca ocrotitor pe Cuviosul Antipa. Miercuri, 10 ianuarie, Dumnezeiasca Liturghie va fi oficiată de un sobor de preoţi, sub protia părintele arhimandrit Serafim Huzdup, delegat al Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului. Cu acest prilej, la așezământul monahal de la Calapodești, al cărui stareț este părintele protosinghel Pahomie Parfene, va fi adusă spre închinare, de la Catedrala din Roman, racla cu moaștele Cuviosului Antipa, dăruite chiriarhului locului de părintele Petroniu Tănase din Sfântului Munte Athos. ”Cu binecuvântarea și prin purtarea de grijă a Înaltpreasfinției Sale, toți pelerinii care vor ajunge la Calapodești se vor putea închina la sfintele moaște ale Cuviosului Antipa ce vor fi aduse aici în această zi de sărbătoare pentru Biserica noastră”, a spus părintele arhimandrit Serafim Huzdup.

(Pr. Constantin Gherasim)

You may also like...