Clerici și credincioși ai Protoieriei Bacău prezenți la „Zilele Episcop Melchisedec” de la Roman

Joi, 16 mai, în cea de-a doua zi dedicată manifestărilor cultural-religioase „Zilele Episcop Melchisedec Ștefănescu”, la Catedrala „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Roman, au fost săvârșite Sfânta Liturghie arhierească și o slujbă de pomenire, prin care s-au cinstit cei 132 de ani de la trecerea în veșnicie a marelui ierarh. 

În fața scenei Altarului de Vară, amplasată în curtea Centrului Eparhial din Roman, mii de credincioși veniți din toate zonele eparhiei Romanului și Bacăului, cu bucurie și dragoste, au înălțat rugăciuni către Dumnezeu, participând la slujba Sfintei Liturghii și la pomenirea ilustrului Episcop Melchisedec Ștefănescu.

Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Ioachim a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie arhierească, împreună cu trei dintre ierarhii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române: Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei și Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, precum și alături de un sobor de 30 de preoți și diaconi. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul „Melozii Romanului” al Liceului Teologic „Episcop Melchisedec” din Roman.

La finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei a dat rostirecuvântului scris de IPS Părinte Ioachim, cu privire la viața, activitatea și personalitatea „celui mai învățat episcop al românilor”:

„La 132 de ani de la trecerea Episcopului Melchisedec al Romanului din viaţa aceasta în cea fără de sfârşit, care se împlinesc astăzi 16 mai 2024, putem afirma cu certitudine că el se află la loc de cinste în galeria marilor personalităţi ale culturii române. Evlaviosul slujitor a lui Hristos a ajuns să fie Cuvântul cel mai ascultat al Bisericii timpului său, a găsit soluții într-o perioadă în care neamul românesc dorea să-și structureze identitatea spirituală și culturală între popoarele civilizate ale lumii. 

Ierarhul Melchisedec s-a dăruit deopotrivă şi raţiunii cerului, ca şi celei pământeşti şi trăirilor sfinte, ca şi demersului ştiinţific, promovând, în acelaşi timp, ca un ales vieţuitor înduhovnicit, spiritul de universalitate, de deschidere a culturii și civilizației românești, de sorginte creștină, înspre toate zările lumii.

Sexacentenara Arhiepiscopie a Romanului şi Bacăului tresaltă de bucurie astăzi că în dipticele său este înscris numele Episcopului Melchisedec Ștefănescu. La împlinirea a 132 de ani de la naşterea în ceruri a eminentului ierarh, nu ne rămâne decât să tragem concluziile, văzând în el un sfânt ierarh al Bisericii Ortodoxe Române. Astfel, sinaxarul sfinţilor români s-ar întregi cu numele unui ierarh-cărturar care a ştiut să menţină aprinsă lumina Ortodoxiei la un popor ce risca să se piardă în tenebrele iluminismului postrenascentist, și care, în ceruri ar fi purtătorul rugăciunilor noastre înaintea scaunului Preasfintei Treimi”.

După săvârșirea Sfintei Liturghii, toți cei prezenți, preoți și credincioși, purtând în inimi și în gând tabloul vieții Episcopului Melchisedec Ștefănescu, au pornit în procesiune spre mormântul ierarhului, aflat în capela „Adormirea Maicii Domnului” din incinta Fundației „Episcop Melchisedec”, unde a avut loc slujba Parastasului, urmată de o depunere de coroane la mormântul ierarhului.

În cuvântul rostit la finalul slujbei de pomenire, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Ioachim a evocat personalitatea marelui Episcop Melchisedec și contribuția sa la edificarea spiritualității, culturii și civilizației românești:

„Ne aflăm astăzi în jurul acestei capele, care adăpostește osemintele așezate aici la ieșirea din istorie a marelui Episcop Melchisedec Ștefănescu și este de datoria noastră, a ierarhilor care se înșiruiesc, după timpul pe care îl rânduiește Dumnezeu fiecăruia, pe scaunul vlădicesc de la Roman, să știm că predecesorii noștri au contribuit cu cărămida rânduită lor de providență să o pună la edificiul spiritualității, culturii și civilizației românești. Unul dintre episcopii nepereche este marele nostru ierarh, Episcopul Melchisedec Ștefănescu, despre care ați auzit din cuvântul oficial pe care l-am întocmit pentru ziua de astăzi și care va constitui o filă în plus în dosarul de canonizare, trimis Sinodului Mitropolitan de la Iași. 

La anul să de-a Dumnezeu, tot în acest context, să veniți și mai mulți pentru a-l cinsti pe Melchisedec ca Sfânt al Bisericii noastre. El este Sfânt pentru faptul că nu noi suntem cei care îi facem Sfinții ci Dumnezeu, dar pentru că ei și-au consumat deja viața în această istorie, dreptul nostru unanim, ca fii ai Bisericii Dreptmăritoare, este acela să punem picătură cu picătura la edificiul sau la aureola acestui mare om care a fost episcopul Melchisedec Ștefănescu. 

Am văzut astăzi întreaga eparhie, reprezentată de credincioși din toate zonele, venită să-l cinstească pe marele episcop Melchisedec. Cu toții v-ați deschis ca o floare și Dumnezeu prin rugăciunile Sfântului Melchisedec v-a picurat o picătură de har, sub puterea căruia o să purcedeți calea mai departe prin labirintul acestei lumi pentru a ajunge la limanul de mântuire. De aceea ne cinstim înaintașii, pentru a nu ne pierde identitatea în această lume secularizată. Este bine să punem pe piedestal cât mai mult strămoși vrednici, pentru ca noi să ducem mai departe ștafeta, adăugând o cărămidă în edificiul spiritualității înaintașilor”.

Clericii și credincioșii Protoieriei Bacău s-au alăturat și de această dată acestui eveniment, fiind coordonați de către părintele protoiereu Eugen-Ciprian Ciuche. Astfel, de la primele ore ale dimineții, peste 800 de pelerini din 25 de parohii, au ajuns la centrul eparhial însoțiți de 100 de preoți. La finalul slujbei de pomenire a vrednicului ierarh, credincioșilor le-au fost împărțite porții de hrană din partea parohiilor de care aparțin. 

Foto & Text credit: Arhiepiscopia Romanului și Bacăului

You may also like...