Climești
Parohia Climești
Biserica parohială cu hramul „Sf. Nicolae”
Adresă Climești, Berești-Bistrița, Bacău
Parohia Climesti, Protopopiatul Buhusi, Arhiepiscopia Romanului si Bacaului, este situata pe raza comunei Beresti-Bistrita, satul Climesti, judetul Bacau. Pana in anul 2010, Parohia apartinea Protopopiatului Bacau, iar din anul 2010.
Satul Climesti apartine comunei Beresti-Bistrita si reprezinta o veche vatra razeseasca, a carui oameni harnici si darnici au dat valoare spatiului in care traiesc si au inaltat permanent rugaciuni de multumire pentru binefacerile primite. Din punct de vedere geografic, comuna Beresti-Bistrita este asezata in partea de N-E a judetului Bacau, la jumatatea distantei dintre Bacau si Roman, fiind inconjurata la N de comuna Filipesti, la S de comuna Itesti, la V de comuna Racova si la E de comuna Saucesti. Pentru a ajunge in comuna si implicit in Parohia Climesti trebuie sa ne abatem aproximativ 4 km de la DN 85 pe DJ 207 F care duce catre comuna Racova. Comuna Beresti-Bistrita are in componenta Parohiile: Beresti-Bistrita 1, Beresti-Bistrita 2 si Climesti. Locuitorii comunei si implicit ai Parohiei sunt oameni credinciosi in proportie de 100% de credinta ortodoxa. Majoritatea sunt oameni in varsta si pensionari, iar putinii tineri care sunt si care lucreaza, au servicii la diferite societati comerciale din Bacau si din imprejurimi.
Potrivit paginilor de istorie in care se vorbeste despre viata religioasa a acestor locuri, este consemnata la inceputul secolului al XIX-lea (1819) prezenta unui locas de cult din barne pentru nevoile spirituale ale comunitatii. Pentru ca ajunsese la un grad mare de deteriorare, in anul 1921, sub coordonarea preotului Ioan Luncanu, credinciosii au ridicat o noua biserica, in forma de nava, cu turla clopotnita,constructie pe care au finalizat-o in anul 1929, prilej cu care a avut loc si savarsirea slujbei de sfintire.
Vitregiile vremii si-au pus amprenta asupra edificiului spiritual, determinand un stadiu de degradare de pana la 80% din zidurile locasului de inchinare. De-a lungul timpului s-au efectuat modeste lucrari de reparatii si restaurare a locasului de cult constand in spalarea picturii si mici reparatii exterioare la fatada bisericii, lucrari care au rezistat foarte putin timp. Toate acestea au facut ca din anul 1995, odata cu instalarea noului preot paroh Marza Ion, sa fie demarate ample lucrari de restaurare a intregului ansamblu eclesial. Mai intai s-au demarat demersurile necesare pentru cumpararea si respectiv renovarea unei case parohiale, apoi prin constructia unui asezamant social-filantropic si a unei troite. Astfel, la exterior s-au realizat lucrari de consolidare, de decapare si de retencuire, inlocuirea grinzilor, a asterelei si acoperirea cu table zincata a sfantului lacas, realizarea la nivelul superior, deasupra ferestrelor, a picturii murale, refacerea gardului imprejmuitor din fier forjat, amenajarea aleeilor de acces, etc. La interior au fost executate lucrari de inlocuire a vechii picture murale deteriorate si realizarea unei noi picture in stil bizantin, confectionarea stranilor, a mobilierului si a catapetesmei, refacerea Sfintei Mese si placarea ei cu marmura, inlocuirea vechii dusamele cu parchet, impodobirea sfantului lacas cu icoane si obiecte de cult, introducerea instalatiei termice. Ansamblul bisericesc mai cuprinde un foisor pentru oficierea slujbelor la anumite sarbatori (Boboteaza, Sf. Paste, s.a), precum si o magazie pentru depozitare. Toate aceste lucrari s-au facut prin efortul material al credinciosilor, cu sprijinul Consiliului local, carora li se adauga ajutorul financiar al unor oameni de bine care au dorit sa-si inscrie numele in randul ctitorilor innoitori.
La data de 25 septembrie 2011, in duminica a XVIII-a dupa Pogorarea Sfantului Duh, efortul depus de fiecare se vede incununat prin savarsirea slujbei de sfintire de catre P.S Ioachim Bacauanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului. La acest moment haric, precum si la Sfanta Liturghie arhiereasca, au participat P.C.Preot Vasile Cozma, protopop al Protopopiatului Buhusi, P.C.Preot Constantin Tomozei, protopop al Protopopiatului Bacau, un sobor de 19 preoti si diaconi, reprezentanti ai autoritatilor locale, precum si multime de popor, aducand prin aceasta lauda lui Dumnezeu Care i-a ocrotit si invrednicit sa implineasca aceasta lucrare.
De-a lungul timpului, au slujit la Parohia Climesti urmatorii preoti: Preot Luncanu Ion, Preot Caileanu Ciprian, Preot Sosu Ioan, Preot Suhan Vladimir, Preot Patrascu Martin si Preot Marza Ioan de la data de 1.10.1995 si pana in 2022. Alaturi de acestia au mai contribuit la buna desfasurare a activitatii bisericesti cantaretii: Galatanu, Stan, Sufaru Stefan, Petrache Gheorghe, Ciobanu Eugen, Chiper Irinel, Gunia Cristinel precum si urmatorii epitropi: Munteanu Ghe. Gheorghe, Negurita Vasile, Ciobanu Neculai, Ciobanu Vasile si Nanu N. Ioan.
Pictura actuala in stil bizantin a fost executata de domnul Miron Cristinel Costantin din Bacau in perioada 2004-2011, iar mobilierul si catapeteasma de catre domnul Tuca Ovidiu Neculai din comuna Vanatori, Targu Neamt, intre anii 2004-2009.
Biserica nu este dotata cu obiecte de cult vechi, manuscrise sau carti vechi.
Cimitirul satului se afla in aceesi incinta cu biserica avand o suprafata aproximativa de 3000 de mp.
Activitatea filantropica se desfasoara la nivel local, vizand batranii singuri si nevoiasi si desigur copiii provenind din familii cu venituri modeste, toate acestea in mod special cu ocazia sarbatorilor Craciunului, a Sfintelor Paste si a hramului Sfantului Nicolae, dar si ori de cate ori este nevoie.
In conformitate cu statisticile Parohiei numarul de gospodarii locuite este de 55 de familii intregi si 34 de vaduvi.