Colegiul „Ferdinand I” din Bacãu organizeazã evenimentul Sãptãmâna „Ferdinand 150”

Cu binecuvântarea I.P.S. Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacãului, Colegiul „Ferdinand I” Bacãu, ȋn perioada 20-24 noiembrie 2017, organizeazã Sãptãmâna „Ferdinand 150”, o sãptãmânã cu numeroase activitãƫi școlare-culturale și religioase, la ȋmplinirea a o sutã cincizeci de ani de existenƫã. Printre unităţile şcolare din judeţ şi din ţară, Colegiul Naţional „Ferdinand I” se bucură de un renume de excepţie, ca urmare a unei evoluţii în timp, de-a lungul a 150 ani de existenţă, în care şi-a conturat identitatea; a consacrat o tradiție de mare valoare și de performanță, care a hrănit generații de adolescenți, ca o garanție a reușitei în viață. Este drumul parcurs de Gimnaziul clasic din 1867 la Colegiul Naţional de astăzi.

afis_comferinta_religie_9_1

În existenţa sa, gimnaziul, liceul şi apoi Colegiul “Ferdinand I”, a avut şi are ca profesori oameni de mare prestigiu cultural şi academic. Chiar şi o înşiruire succintă nu poate exclude numele unor personalităţi precum: Garabet Ibrăileanu, D.D. Pătrăşcanu, Gheorghe Dima, Vasile Pârvan, Nicolae Corivan, Lascăr Veniamin, Panait Topliceanu, Grigore Haralambie Grandea ș.a.

Prin pasiunea cu care şi-au îndeplinit misiunea de dascăli, au contribuit esenţial la formarea multor generaţii, între care se regăsesc atât de mulţi foşti elevi. Menţionarea doar a câtorva nume este ilustrată pentru înţelegerea exactă a ceea ce reprezintă, prin elevii săi, acest locaş de cultură: Solomon Marcus, Toma Caragiu, Radu Beligan, Constantin Arseni, Gheorghe Cartianu, Eugen Uricariu, Vladimir Hanga, Diana Lupescu, Nicolae Şova, Ioan Berilă, Gh. Platon ș.a.

            Manifestãrile Sãptãmânii „Ferdinand 150”, vor debuta, după cum ne-a declarat coordonatorul evenimentului, părintele profesor Bogdan Neacșu, cu ziua de luni, 20 noiembrie cu un eveniment cultural – duhovnicesc după cum urmeazã:

  • Ora 9.00 – slujba Te Deum oficiatã de I.P.S. IOACHIM, Arhiepiscopul Romanului și Bacãului;
  • Ora 10.00-12.00 – Conferinƫa „Tinerii ȋntre libertate și resposabilitate”, susƫinutã de părintele diacon lect. dr. Sorin Mihalache;
  • Ora 11.00 – 12.00 – Concert educativ susƫinut de Filarmonica „Mihail Jora”.

(pr. Daniel Marari)

You may also like...