Colocviul „ Creștinismul – încotro? ” la Biserica „Precista” din Bacău

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, la Biserica „Precista” din Bacău, marți, 24 septembrie 2019 a avut loc colocviul „Creștinismul – încotro?” organizat în cadrul Festivalului-Concurs Naţional de Creaţie Literară „Avangarda XXII”, ediția a XVIII-a.

1
2
3
3a
4
5
6
7
8
9
10
11
12

Manifestările festivalului de creație literară s-au desfășurat în perioada 22-24 septembrie a.c., fiind organizat de Fundaţia Culturală „Georgeta şi Mircea Cancicov”, având drept colaboratori: Direcția Județeană pentru Cultură, Parohia „Precista”, Asociația Culturală „Familia Leca” și Centrul de Cultură „George Apostu”.

Evenimentul cultural a debutat cu simpozionul „Efectele culturii stradale în societate”, apoi a avut loc deschiderea Salonului Cărţii „Avangarda XXII”, unde s-au lansat cele mai semnificative volume de proză și poezie apărute anul trecut, fiind prezenți autorii cărților, scriitori și invitați.

Marți, 24 septembrie, Biserica „Precista” din Bacău a fost gazdă primitoare pentru invitații festivalului, aici desfășurându-se cu binecuvântarea IPS Arhiepiscop Ioachim simpozionul „Creștinismul – încotro?”.

După rostirea rugăciunii de început, preotul paroh Mihail Tomozei a adresat un cuvânt de bun venit, apoi moderatorul întâlnirii, poetul Victor Munteanu a vorbit despre importanța acestui moment deosebit. Au luat cuvântul în continuare pr. Cornel Paiu, d-na Daniela Șontică, d-nii Geo Vasile, Gheorge Simon, Ioan Enache, Cornel Galben, Dan Iacob și alți intelectuali de marcă, fiecare arătând cât de necesare și de actuale sunt valorile creștine într-o societate care, din păcate se secularizează și se comportă ca și cum Dumnezeu nu ar exista, fiind nevoie de o apropiere și de o raportare continuă la experiența vie a Bisericii.

S-a evidențiat și rolul pe care Biserica Ortodoxă Română l-a avut de-a lungul istoriei, ea contribuind la pregătirea și apoi la realizarea unității statale.

Evenimentul a fost ilustrat cu un program de muzică patriotică și bisericească susținut de Pr. Marian Vătămănescu.

În după-amiaza aceleași zile, la Centrul de Cultură „George Apostu” din Bacău a avut loc festivitatea de decernare a premiilor celei de-a XVIII-a ediție a Festivalului de Creație Literară „Avangarda XXII”. (Pr. M.T.)

You may also like...