Comemorare și resfințirea Monumentului Eroilor din Parohia „Sfinții Arhangheli” – Nănești

Joi, 21 iulie 2022, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, a debutat programul pe care Protoieria Bacău l-a organizat cu prilejul împlinirii a 30 de ani de activitate neîntreruptă a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”– Filiala „Col. Corneliu Chirieș” a județului Bacău și a celebrării fructuosului parteneriat pe care îl derulează cu aceștia. Astfel prima zi dedicată acestor activități a început la biserica din Nănești prin săvârșirea Sfintei Liturghii de către părintele protoiereu Eugen-Ciprian Ciuche, alături de preoți ai parohiilor învecinate și în prezența credincioșilor, dar și a autorităților locale. 

La finalul slujbei, părintele protoiereu a ținut un scurt cuvânt prin care a adus credincioșilor la cunoștință motivul evenimentelor din această zi și frumosul prilej pe care ni l-a dăruit tuturor încununarea celor trei decenii de activitate ale Asociației Cultul Eroilor. După acest moment, clerul și poporul adunat în sfântul lăcaș au mers la Monumentul închinat eroilor, aflat în curtea bisericii parohiale și ridicat de către fostul paroh al comunității, părintele Vasile Dima. 

Ajunși la piatra de pomenire a eroilor neamului românesc, preoții alături de credincioși au intonat Imnul Național „Deșteaptă-te, române!” după care s-a săvârșit un Trisaghion pentru sufletele celor care s-au jertfit pe câmpurile de luptă spre libertatea și demnitatea poporului român. Tot în cadrul acestui serviciu religios, părintele protoiereu a resfințit monumentul dedicat eroilor, acesta fiind recent reabilitat cu sprijinul credincioșilor și a autorităților. 

La final, părintele Vasile Dima a cuvântat celor prezenți despre însemnătatea patriotismului și despre modul în care acest cuvânt ar trebui însușit de către toți tinerii, atât din comunitate, cât și din întreaga lume. Patriotismul, a spus părintele, este putința de a iubi tot ceea ce consumi, vezi, simți și trăiești în țara ta cu bucurie și mulțumire sufletească.

În continuare, domnul Sorin Roșu, primarul Comunei Parincea, a vorbit mulțimii despre dorința domniei sale de a comemora eroii la fiecare biserică din cuprinsul comunei, arătând prin aceasta grija și respectul lor față de Biserică, cea care păstrează vie amintirea eroilor, și față de cei care acum nu mai sunt, pentru libertatea noastră. De asemenea, domnul primar a urat Bun venit preoților și tuturor celor care și-au îndreptat pașii către biserica din Nănești.

În timp de domnul Cristi Aioanei, prim vicepreședinte al Asociației „Cultura Eroilor”, a împărțit celor prezenți revista aniversară a celor 30 de ani de activitate, domnul Dănuț Voicu, Președintele Filialei a vorbit despre cum au identificat în toți acești ani de activitate monumentele închinate eroilor din zona Bacăului și totodată a relatat pe scurt istoria monumentului din Nănești. Tot acum, domnul președinte a amintit și faptul că Biserica Ortodoxă a fost singura care după anul 1948 a continuat fenomenul de  comemorare și cinstire a eroilor.

Spre terminarea evenimentelor de comemorare și sărbătorire ale acestei zile, a urmat un moment dedicat dăruirilor de distincții onorifice. Astfel, domnul Voicu a dăruit părintelui Mihai Liche, parohul Bisericii din Nănești, o plachetă aniversară cu prilejul împlinirii celor 30 de ani de activitate și jertfă întru cinstirea eroilor. Aceeași plachetă a fost oferită și domnului primar Sorin Roșu. Ca răspuns la acest gest, părintele Mihai a dăruit la rândul său din partea Parohiei Nănești o icoană cu ocrotitorii localității, Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil.

În încheiere, Protoieria Bacău, Primăria Parincea și Liceul Tehnologic din Parincea, prin reprezentanții fiecăruia, au depus câte o coroană de flori spre amintirea suferinței și actului de eroism a celor care s-au jertfit pentru neam patrie și glie. 

Programul dedicat Zilelor Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”– Filiala „Col. Corneliu Chirieș” a județului Bacău va continua, vineri, 22 iulie la Mănăstirea din Valea Budului și duminică la Parohia Mărgineni unde parohiile din vecinătate vor face un pelerinaj de la biserica gazdă până la Monumentul Eroilor din localitate. 

Pr. Răzvan-Dimitrie Radu

You may also like...