Comemorarea eroilor neamului în Parohia Lipova din Protopopiatul Bacău

Joi, 10 noiembrie 2022, Parohia Lipova cu hramul „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Protopopiatul Bacău a fost gazda unui eveniment cultural-duhovnicesc cu prilejul omagierii eroilor comunității. La acest eveniment au participat, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, părintele protoiereu Eugen-Ciprian Ciuche, părintele secretar Ciprian Olteanu, preoții Cercului pastoral numărul 7, oficialități locale în frunte cu domnul primar Baciu Costel, elevii Școlii Gimnaziale „Mihai Eminescu” Lipova și mulțime de credincioși. Împreună s-au bucurat de acest eveniment plin de încărcătură duhovnicească.

Astfel, ziua a debutat cu săvârșirea Dumnezeieștii Liturghii sub protia părintelui protopop Eugen-Ciprian Ciuche, alături de soborul de preoți participanți.

După citirea Sfintei Evanghelii, părintele Irimia Mihăiță-Iulian de la Parohia Fundu-Tutovei a susținut cateheza cu tema „Roade ale rugăciunii reflectate în viaţa duhovnicească a creştinului: smerenia, pacea şi iubirea milostivă” iar după Sfânta Liturghie părintele  Constantin-Răzvan Lucinschi de la Parohia Misihănești a susținut cateheza cu tema „Dezvoltarea evlaviei pentru sfinții isihaști și evidențierea acestora ca modele de viețuire creștină în societatea contemporană”.

După momentul catehetic, în semn de prețuire pentru râvna misionar-pastorală a părintelui Dănilă Liviu-Costel părintele protopop a dăruit din partea ierarhului o icoană cu Sfânta Cuvioasă Parascheva ca să-i fie ajutătoare și rugătoare către Dumnezeu în lucrarea sa. Părintele protoiereu a apreciat activitățile părintelui paroh prin care acesta vine în sprijinul sufletesc și duhovnicesc al credincioșilor. Totodată părintele protoiereu a adus mulțumiri domnului primar Baciu Costel pentru ajutorul pe care îl acordă bisericilor din comuna Lipova.

După ce în Sfânta Biserică s-a terminat de împărțit anafora, credincioșii au poposit la Monumentul Eroilor din Primul și al Doilea Război Mondial, monument ridicat în centrul comunei Lipova în anul 2000. Aici a fost săvârșit un Trisaghion pentru toți eroii căzuți la datorie pe câmpurile de luptă pentru apărarea țării, dar și a credinței noastre ortodoxe strămoșești, pentru libertatea și demnitatea poporului român, dar și resfințirea troiței.

După terminarea slujbei, domnul primar Baciu Costel a luat cuvântul și a vorbit despre bucuria cu care autoritățile locale se implică în cinstirea eroilor prin edificarea unor astfel de monumente luptându-se să țină cât mai vie memoria eroilor.

În cuvântul său, părintele protoiereu a transmis binecuvântarea ierarhului, a apreciat osteneala întregii comunități de a ocroti și cinsti memoria înaintașilor prin intermediul acestor activități și a evidențiat parteneriatul Protoieriei Bacău cu Asociația Cultul Eroilor.

Domnul Dănuț Voicu, președintele Asociației Cultul Eroilor, în prelegerea sa, a făcut referire la eroii din localitatea Lipova care s-au jertfit pentru libertatea poporului român și cărora noi le suntem datori să le arătăm cinstire prin ridicarea de edificii și săvârșirea de slujbe comemorative.

În încheiere reprezentanţii Protoieriei Bacău, Parohiei Lipova, Primăriei Lipova și Asociației Cultul Eroilor, au depus coroane de flori pe acordurile solemne ale Imnului Eroilor.

You may also like...