Comemorarea Patriarhului Teoctist la 7 ani de la trecerea la cele veşnice

Miercuri, 30 iulie 2014, Preasfințitul Părinte Ioachim Băcăuanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, a participat, la Patriarhia Română, la comemorarea a şapte ani de la trecerea la cele veşnice a vrednicului de pomenire Teoctist Patriarhul († 30 iulie 2007).

poza3

Cu această ocazie, la Catedrala Patriarhală, Sfânta Liturghie a fost oficiată de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României. Din soborul de ierarhi a făcut parte și Preasfințitul Părinte Episcop Ioachim Băcăuanul, alături de alți membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. După oficierea Dumnezeieștii Liturghii, începând cu ora 11.30, a fost săvârșită Slujba Parastasului pentru vrednicul de pomenire Teoctist Patriarhul. Imediat după aceasta s-a oficiat un Trisaghion la mormântul Patriarhului Teoctist.

La finalul slujbei, a avut loc lansarea volumului ”Patriarhul Teoctist. In memoriam 2007-2014”. Acesta a fost prezentat de cătr Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. „Acest volum este o ilustrare a chipului spiritual, luminos şi blând al Preafericitului Părinte Patriarh Teoctist. Aici se arată în multe din articolele sau textele pregătite, pe de-o parte solemnitatea slujirii sale ca Patriarh, dar şi dificultăţile vremurilor în care a slujit, dificultăţi în timpul regimului comunist şi unele dificultăţi chiar în libertatea dezordonată care uneori s-a arătat după revoluţia din 1989. Avem de-a face cu mărturii solemne şi altele foarte personale, toate întregesc şi ne arată chipul luminos, vorba blândă şi sufletul cald al vrednicului de pomenire Patriarh Teoctist. Cei care au contribuit aici ca răspuns la mulţimea scrisorilor adresate pentru a da o mărturie în scris sunt membrii ai Sfântului Sinod care l-au cunoscut mai îndeaproape pe vrednicul de pomenire Părintele nostru Patriarh Teoctist, arhimandriţi, stareţi de mănăstiri, preoţi profesori, preoţi de mir, dar şi intelectuali, credincioşi mireni care l-au cunoscut, l-au admirat, l-au preţuit şi au evocat cu multă căldură sufletească imaginea sa, dar şi lucrarea sa mai ales în vremuri tulburi”, a spus Preafericirea Sa.

 

 

 

You may also like...