Comuniunea bucuriei pe ”Meteora” Bacăului

În ziua de prăznuire a Sfintei Mironosițe  Maria Magdalena cea întocmai cu Apostolii, credincioși și pelerini din zona Bacăului au urcat spre ”Meteora” Bacăului de la Valea Budului, pentru a lua parte la Dumnezeiasca Liturghie oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim, cu ocazia serbării hramului paraclisului acestui metoc chiriarhal.

_maf2227
_maf2303
_maf2332
_maf2333
_maf2350
_maf2356
_maf2357
_maf2359
_maf2360
_maf2364
_maf2391
_maf2408
_maf2445
_maf2454
_maf2462
_maf2211
_maf2216
_maf2220

În ziua de prăznuire a Sfintei Mironosițe  Maria Magdalena cea întocmai cu Apostolii, credincioși și pelerini din zona Bacăului, împreună cu reprezentații autorităților locale din comuna Mărgineni, au urcat spre ”Meteora” Bacăului de la Valea Budului, pentru a lua parte la Dumnezeiasca Liturghie oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim, cu ocazia serbării hramului paraclisului acestui metoc chiriarhal.

În cuvântul rostit înaintea slujbei, ierarhul a precizat importanța acestei zile pentru comunitatea de maici care se nevoiește în acest așezământ monahal,  în frunte cu maica stravroforă Magdalena Budeanu.

”Astăzi ne aducem aminte de Sfânta Mironosiță întocmai cu Apostolii, Maria Magdalena, care ocrotoște paraclisul acestui metoc chiriarhal, paraclis ce întregește ansamblul arhitectural. Credincioșii și pelerinii din zona Bacăului cunosc aceste locuri deoarece vin aici la rugăciune, pentru anumite slujbe care se oficiază,  în mod special Taina Sfântului Maslu, în timpul postului. Așadar, în locul acesta ne cheamă Dumnezeu din când în când, pentru a ne ruga ca Preasfânta Treimie să binecuvinteze lumea, să ne țină la umbra crucii și sub acoperământul Maicii Domnului. Și astăzi, am urcat colina bucuriei până la picioarele Crucii pentru a sluji Sfânta Liturghie. Mulțumim tuturor celor care s-au ostenit, preoți și credincioși, pentru a trăi în comuniune aceste moment de sărbătoarea menționat Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim în cuvântul său

Apoi, Înaltpreasfinția Sa a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte: părinții arhimandriți Andrei Ioniță, mare ecleziarh al Catedralei ”Sf. Cuv. Parascheva” din Roman și Iustin Dragomir, starețul mănăstirii Bogdana din Rădăuți, alături de preotul protopop Costică Busuioc și preoții băcăuani. Răspunsurile la strană au fost date de corala ”Sfântul Cuvios Iosif de la Varatic” a Mănăstirii Varatic, sub coordonarea maicii starețe Iosefina Giosanu. În cadrul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinția Sa a rostit și rugăciuni pentru ploaie și pentru ”binecuvântarea roadelor pământului”.

Frumusețea slujirii a fost împodobită de momentul când una dintre tinerele care și-au dedicat viața slujirii Mântuitorului Hristos și desăvârșesc obștea din așezământul monahal de la Valea Budului a devenit rasoforă, primind numele de Teofana. Importanța acestei prime etape din urcușul duhovnicesc al vieții călugărești a fost subliniată de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim în cuvântul de învățătură rostit la sfârșitul Dumnezeieștii Liturghii.

”Astăzi, am fost martori la hotărârea uneia dintre surorile care au venit aici, în această mănăstire, să fie tunsă în prima treaptă, predecesoare monahismului, ca rasoforă, adică purtătoare de rasă și de camilafcă, să fie afierosită ca ucenică a Mântuitorului nostru Iisus Hristos în ziua Sfintei Maria Magdalena. Este o zi semnificativă pentru această mănăstire și pentru creștinătate în general”a precizat ierarhul în cuvântul său.

După ce a evidențiat aspectele relevante din viața Sfintei Maria Magdalena, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim i-a îndemnat pe cei prezenți să aibă ca model sfinții lui Dumnezeu.

”Dacă ne angajăm, ca și Sfânta Maria Magdalena, să ținem credința cea adevărată, să propovăduim cu timp și fără timp adevărul revelat și mântuitor, să păstrăm și să punem în practică preceptele Mântuitorului nostru Iisus Hristos, să apărăm cu demnitate valorile sfintei noastre Ortodoxii, atunci nu ne vom teme când vor veni peste noi primejdii sau prigoane. Biserica lui Hristos este în stare de jertfă în toate timpurile. Să transfigurăm acest timp, nu să-l pierdem sau să-l desfigurăm”a mai precizat Înaltpreasfinția Sa.
_maf2194
_maf2246
_maf2366

You may also like...