Concert MADRIGAL la Bacău

Duminică 20 decembrie 2015, în Sala de spectacole a Teatrului de Vară “Radu Beligan” din Bacău,  începând cu orele 1700, Corul Național de Cameră MADRIGAL susține Concertul de Crăciun ”Astăzi S-a născut Hristos”!

Afis MADRIGAL 3 - 2015

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, Protopopiatul Bacău organizează Concertul Tradițional de Crăciun susținut, anul acesta, de Corul naţional de cameră MADRIGAL– Marin Constantin, sub bagheta doamnei Anna Ungureanu, director artistic şi dirijor principal al Programului Național Cantus Mundi.

Evenimentul va avea loc în  Duminica dinaintea Naşterii Domnului nostru Iisus Hristos” – numită şi Duminica Sfinţilor Strămoşi, în data de 20 decembrie 2015, pe scena Sălii de spectacole a Teatrului de Vară “Radu Beligan” din Bacău, începând cu orele 1700.

Considerat un veritabil brand de ţară şi intrat în Patrimoniul Cultural UNESCO,MADRIGALUL, unul dintre cele mai apreciate coruri de cameră din lume și etalonul mondial al muzicii corale, a împlinit anul acesta 52 de ani de la înfiinţare și se află pentru prima dată în orașul nostru.

unnamed

Coordonat de Protopopiatul Bacău și desfășurat din încredințarea IPS Ioachim, Concertul de Crăciun este, alături de Programul ”Lăsați copiii să vină la Mine!” dar și alte activități ale Eparhiei, unul dintre proiectele culturale cele mai importante ale Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

În prezența ierarhului nostru dar și a unor distinse  personalităţi ale vieţii culturale şi publice băcăuane, Concertul de Crăciun din acest an va oferi băcăuanilor un regal de colinde tradiționale de Crăciun, atât românești cât și internaționale, pe care Madrigalul le cântă cu trăire, măiastru și la un nivel al interpretării greu de egalat.Protoiereu Costică Busuioc

 Suntem entuziasmați de întâlnirea cu publicul băcăuan, căruia i-am pregătit un program deosebit în preajma sărbătorilor de iarnă. De asemenea, după succesul înregistrat cu Programul Național Cantus Mundi la Iași, vom dezvolta acest program vizionar de educație culturală adresat tinerilor și în comunitatea din Bacău!Emil Pantelimon, manager MADRIGAL

În anul 1992, după înregistrarea a peste 40 de discuri și promovarea artei la cele mai înalte nivele, corul Madrigal a fost inclus pe lista valorilor Patrimoniului imaterial UNESCO. În cadrul celei de-a XXI-a ediții a Festivalului Internațional “George Enescu” (2013), Corul Madrigal a primit Diploma și Trofeul UNESCO “50 de ani de excelență în patrimoniul muzical universal”, în semn de omagiu și recunoaștere a întregii activități desfășurate.

„Și pentru că acesta este cel mai frumos şi mai așteptat concert al anului, mai ales că ne aflăm în Postul Nașterii Domnului – postul bucuriei, adresăm tuturor invitația de a fi prezenți, duminică – 20 decembrie, la Concertul de Crăciun ”Astăzi S-a născut Hristos”! Este adevărat… colindele creştine sunt pline de bucuria Naşterii Pruncului Iisus, însă bucuria nu ar fi deplină în afara Sfintei Liturghii. De aceea țin să mulțumesc Înaltpreasfințitului Ioachim care a vrut să facă bucuria noastră deplină și a dat arhiereasca binecuvântare ca, tot duminică – 20 decembrie, Madrigalul să dea răspunsurile la Sfânta Liturghie. Astfel, împreună cu Madrigal, vom începe ziua cu rugăciunea dimineții (Utrenia), o vom continua cu Liturghia arhierească și cuvântul duhovnicesc de învățătură, iar spre seară vom încheia, încă pregătindu-ne pentru Crăciun, cu  un concert de colinde! Mulțumim totodată partenerilor noștri care, prin deschiderea și disponibilitatea lor, fac posibil acest eveniment!”Protoiereu Costică Busuioc
DSC_0923

Corul Național de Cameră MADRIGAL

Corul Național de Cameră “MADRIGAL– Marin Constantin”, cel mai apreciat ansamblu coral profesionist autohton, este o emblemă a vieții muzicale românești și universale, iar în cei 52 de ani de existență artistică, numele său a reprezentat, de numeroase ori, imaginea României în lume, devenind un adevărat “brand de țară”. A fost înființat în anul 1963 de dirijorul Marin Constantin, susținând, până în prezent, peste 4100 de concerte.

Reprezentant de seamă al şcolii muzicale româneşti contemporane, maestrul Marin Constantin rămâne în istoria culturii ultimelor decenii drept dirijorul – fondator al ansamblului coral care-i poartă numele, în 1963. Actualul dirijor al Corului Național de Cameră “Madrigal – Marin Constantin este Anna Ungureanu, discipol și continuator al legendarului muzician.

În anul 2003, Corul Madrigal a primit din partea Președinției României Ordinul “Meritul Cultural” în Grad de Comandor. Începând din anul 2014, instituția și-a întregit denumirea, preluând numele fondatorului său, astfel devenind Corul Național de Cameră “Madrigal – Marin Constantin”.

Stagiunea 2015-2016 a început în forţă. După succesul înregistrat în deschiderea Festivalului Internațional “George Enescu”, cu programul de muzică sacră și profană, intitulat “Ars Nova şi Renaştere – de la baladele lui Guillaume Machaut la madrigalele lui Claudio Monteverdi”, celebrul ansamblu coral a susținut un concert extraordinar în Dresda, în cadrul Festivalului Internațional “Dresdner Kunstfest”. Programul recitalului din impunătoarea sală Schlosskapelle a inclus muzică bizantină, psalmi și madrigale europene.

Despre Anna Ungureanu:

Specializată în arta dirijorală sub atenta observație a renumiților muzicieni Marin Constantin și Sharon Hansen (SUA), Anna Ungureanu a susținut concerte în România, Germania, Rusia, Japonia, Turcia, Serbia, Cehia, Macedonia, Bulgaria, Polonia, Austria, Lituania, Letonia și Belgia. Experiența profesională obținută pe parcursul celor 9 ani petrecuți în preajma fondatorului Corului Madrigal, o propulsează, în 2014, în poziția de dirijor principal al Corului. Anna Ungureanu, doctor în muzică, este și Director Artistic al Programului Național Cantus Mundi, inițiat de dirijorul Ion Marin, ce are ca obiective impulsionarea, susținerea și promovarea mișcării corale la nivelul tuturor instituțiilor de învățământ din România. 

.

logo

.

nav-logo

ă Madrigal, simbol al măiestriei interpretative corale româneşti, a luat fiinţă în 1963, iar, timp de 47 de ani, activitatea sa a fost sinonimă cu numele dirijorului Marin Constantin, fondatorul ansamblului. În decursul unei jumătăţi de veac, cu peste 4.100 de concerte susţinute pe cele mai mari scene din ţară şi străinătate, Madrigalul a adus aproape de sufletul publicului mai mult de 1.000 de capodopere aparţinând tuturor epocilor creatoare ale istoriei muzicii româneşti şi universale. Considerat un veritabil brand de ţară şi intrat în Patrimoniul Cultural UNESCO, Madrigalul, unul dintre cele mai apreciate coruri de cameră din lume, a împlinit anul acesta 50 de ani de la înfiinţare. Corul Naţional de Cameră „Madrigal“ a fost prezent pe 16 septembrie la Ateneu, în cadrul Festivalului Internaţional „George Enescu“, încântând auditoriul cu muzică religioasă şi renascentistă, semnată de Machault Pres, Palestrina, Byrd, Hassler şi Dediu, alternată cu momente bizantine

DOCUMENTE  MEDIA

You may also like...