Concursul județean de creaţie plastică şi literar-religioasă „Lumina din călimară” în Protopopiatul Bacău

În contextul Anului omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi al pictorilor bisericeşti sărbătorit în Patriarhia Română, Protopopiatul Bacău organizează la iniţiativa şi cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, cea de-a IV-a ediţie a Concursului județean de creaţie plastică şi literar-religioasă „Lumina din călimară”, desfăşurat în cadrul Simpozionului „Cultul Sfintei Cuvioase Parascheva în Arhiepiscopia Romanului și Bacăului”.

Concursul „Lumina din călimară”, aflat la cea de-a IV-a ediţie, se desfăşoară în toate şcolile din cuprinsul Județului Bacău, cuprinzând secţiunile de creaţie plastică şi creaţie literar-religioasă, adresate elevilor din ciclul primar, gimnazial și liceal.

În cadrul secţiunii de creaţie plastică, copiii din clasele I-VIII vor ilustra tema dată printr-un desen în acuarelă sau creion. Lucrările vor fi realizate în format A4 şi vor avea pe verso lipită o etichetă completată cu următoarele date: numele şi prenumele elevului, clasa, unitatea de învățământ, localitatea, cadrul didactic coordonator, parohia din care face parte, titlul lucrării, telefon şi datele de contact.

Tema creaţiei literar-religioasă (eseu sau poezie) pentru această ediție a concursului va fi „Adolescența – între libertate și responsabilitate”. Secţiunea „eseu” se adresează elevilor din clasele IX-XII și constă în redactarea unui eseu argumentativ sau a unei poezii. Datele de identificare ale elevului (numele şi prenumele elevului, clasa, unitatea de învățământ, localitatea, cadrul didactic coordonator, parohia din care face parte, titlul lucrării, telefon şi datele de contact) vor fi trecute pe verso.

„Am crescut de la un la altul atât ca număr de participanți dar și ca întindere; ne adresăm nu doar elevilor din arealul jurisdicțional al Protoieriei Bacău ci din întregul județ. Concursul îmbracă haina unui eveniment școlar județean de foarte mare importanță și seriozitate – din moment ce este organizat de Protoieria Bacău și se desfășoară prin Inspectoratul Școlar Județean Bacău, având secțiuni cu grad de adresabilitate potrivit vârstelor școlare (pentru desen și pictură), precum și una dedicată celor care se exprimă mai puțin prin penson și mai mult prin condei – mă refer aici la secțiunea Eseu.

Avem așadar culoarea dar și cuvântul, penelul dar și condeiul, fiecare aducând plus-valoare și frumusețe, oferind fiecăruia posibilitatea de a se exprima cum poate mai bine, de a pune în scris și culoare lumina care izvorăște din suflet. De aceea am și ales să vorbim despre „Lumina din călimară”, un concurs adresat elevilor, aflați acum la vârsta descoperirilor, dar la vârsta când folosesc atât de firesc și inocent penelul sau penița de scris a inimii, punând curat pe hârtie parte din sufletul lor”, a subliniat părintele protopop Costică Busuioc.

Lucrările vor fi depuse, prin profesorul coordonator, direct la sediul Protopopiatului sau trimise la adresa Protoieriei Bacău, strada 9 Mai nr. 48, municipiul Bacău (tel. 0234-531.014, protoieria.bc@gmail.com).

Concursul județean de creaţie «Lumina din Călimară» 2017, CALENDARUL ACTIVITĂȚILOR:

  • 11 – 15 septembrie – elaborarea regulamentului şi a proiectului;
  • 15 – 18 septembrie – transmiterea proiectului în şcoli, diseminarea informaţiei;
  • 18 septembrie – 10 octombrie – derularea proiectului în şcoli;
  • 9 – 11 octombrie – depunerea lucrărilor la sediul Protoieriei;
  • 12 octombrie – evaluarea lucrărilor și expunerea acestora (la Complexul Muzeal Iulian Antonescu);
  • 12 – 20 octombrie – expoziție lucrări „Lumina din călimară”;
  • 20 octombrie – festivitatea de premiere „Lumina din călimară”

În cadrul festivității de premiere Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop IOACHIM va oferi premii și distincții elevilor, profesorilor și școlilor participante.

You may also like...