Concursul Național Catehetic 2023 a fost lansat în Protoieria Bacău

La Parohia „Sfinții Trei Ierarhi” din Bacău, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim a avut loc luni, 13 februarie 2023, întâlnirea de lucru menită să aducă la cunoștință celor 40 de preoți invitați, demararea Concursului Național Catehetic propus de către Patriarhia Română pentru anul 2023, intitulat „Tinerii și vârstnicii să laude pe Domnul”. Evenimentul a fost prezidat de către părintele protoiereu Eugen-Ciprian Ciuche alături de domnul Vlad Țuțurlan, președinte ASCOR Bacău și referent în cadrul Sectorului Cultural al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului. 

În începutul ședinței, părintele protoiereu a făcut o incursiune în ceea ce a însemnat concursul catehetic al anului 2022, precum și ce a însemnat acesta în cifrele care mărturisesc despre reușita acestui deziderat. Astfel peste 1590 de tineri din 47 de parohii au beneficiat de activitățile acestui concurs, au sădit valori morale și creștine roditoare în sufletele lor și s-au apropiat de Hristos și Biserica Sa. 

Tot acum, părintele protoiereu a prezentat slujitorilor sfintelor altare pe domnul Vlad Țuțurlan, menționând că în persoana domniei sale se va găsi întotdeauna un real sprijin și prieten pentru ca prin experiența lui în lucrul cu tinerii, aceștia să poată fi apropiați de biserică și lucrarea sa, precum și de activitățile care se fac în sânul bisericii, prin școlile sau taberele de vară care devin deja o tradiție a sezonului călduros în Protoieria Bacău. 

În continuare, părintele protopop a prezentat tematica Anului Omagial al pastorației persoanelor vârstnice, dar și a Anului Comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești, dar și activitățile care se încadrează în specificul acestui an, precum și cele care se vor derula în cadrul concursului catehetic propus. Pentru o mai bună edificare a ceea ce înseamnă acest demers socio-cultural, a fost prezentat preoților documentul oficial al concursului.

În ceea ce privește implementarea acestuia în parohiile urbane și rurale ale Protoieriei Bacău, se doresc a fi implementate un număr de minim 6 activități pe perioada implementării acestui proiect, adică un număr de minim 2 activități pe lună (martie – mai). Preoții prezenți au putut asista prin intermediul acestei întâlniri la prezentarea unor modele de bună practică ale preoților din diferite eparhii care deja derulează acest concurs, dar și la prezentarea unor activități și ateliere create special de responsabilul voluntar al activităților cu tineretul din Protoieria Bacău.

La această întâlnire a fost prezentat și câștigătorul anului trecut al Concursului Catehetic, Parohia „Intrarea Domnului în Ierusalim”, reprezentată prin cel care a coordonat și coordonează cei peste 100 de copii care se întâlnesc duminică de duminică, părintele Ionuț Epure. Părintele Ionuț a împărtășit celor prezenți reușite, încercări, dar și provocări pe care le-a avut sau trecut în drumul spre succes, fiind astfel pentru toți colegii preoți atât un exemplu, cât și un ajutor în implementarea și derularea activităților.

Părintele protoiereu a menționat de asemenea că se dorește înmulțirea preoților care vor participa și faptul că, la finalul concursului se va crea o imagine de ansamblu a tuturor activităților din cadrul concursului și edificarea lor prin poze, filmulețe de prezentare, vernisaje sau simple sinaxe ale preoților ori întâlniri ale tuturor tinerilor implicați în acesta. 

You may also like...