Concursul Național Catehetic a ajuns la final în Parohia Lipova
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, luni, 3 martie 2025, la Parohia Lipova cu hramul „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Protopopiatul Bacău, s-a desfășurat cea de-a șasea activitate și ultima din cadrul Concursului Național Catehetic „Mărturisirea jertfelnică a dreptei credinţe – moştenirea unui secol de Patriarhat pentru copii şi tineri”.
Această activitate, de tip atelier de creație, a tratat tema „Stema Patriarhiei Române” și a fost susținută de părintele Dănilă Liviu-Costel, parohul Parohiei Lipova, împreună cu doamna învățătoare Aanei Mărioara.
Grupul catehetic al parohiei, alcătuit din 24 de elevi ai claselor primare de la Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Lipova, s-a întâlnit pentru a participa la ultima activitate propusă în cadrul concursului.
Activitatea a debutat cu rostirea de către participanți a rugăciunii „Împărate Ceresc”, urmată de un joc „de spargere a gheții” și de evidențierea scopului temei propuse.
Copiii au aflat că primul patriarh al României, Miron Cristea a fost inițiatorul proiectului de „Stemă” a acestei unități administrative superioare a Bisericii Ortodoxe Române. Părintele le-a prezentat elevilor simbolistica stemei Patriarhiei Române, astfel:
„Crucea Patriarhală care se regăsește în centrul stemei simbolizează Patriarhia Română. În alcătuirea ei, Patriarhul Miron Cristea s-ar fi inspirat de la niște grădele decorative ale unei case țărănești din Transilvania. Cei doi vulturi care țin blazonul roșu pe care se află Crucea Patriarhală simbolizează demnitatea arhierească împărțită în rolul patriarhului de arhiepiscop al Bucureștilor și mitropolit al Munteniei și Dobrogei.
În partea inferioară a stemei sunt reprezentați cinci munți, care simbolizează cele cinci mitropolii ale Patriarhiei Române din vremea Patriarhului Miron Cristea: Muntenia, Moldova, Ardeal, Bucovina și Basarabia.
Porumbelul regăsit în partea superioară a crucii patriarhale este simbolul demnității patriarhale. Patriarhul conduce Biserica în spiritul păcii cu ajutorul Duhului Sfânt. Cei doi îngeri fac referire la faptul că episcopii sunt slujitori ai lui Dumnezeu și ai oamenilor. Același simbol îl au și veșmintele de diacon cu care sunt îmbrăcați cei doi îngeri.
Metanierul ce conturează blazonul central arată faptul că alegerea episcopilor se face din rândul monahilor. În partea superioară se regăsesc o mitră arhierească, o cruce de procesiune și o cârjă episcopală. Aceste trei elemente fac referire la misiunea arhiereului de a-i îndruma pe credincioși spre mântuire. Îndemnul „Paște oile Mele”, preluat din dialogul Mântuitorului Iisus Hristos cu Sfântul Apostol Petru (Ioan 21:17), face referire la iubirea călăuzitoare spre mântuire a arhiereilor.” (https://basilica.ro/factbox-stema-patriarhiei-romane/)
După prezentarea temei activității, copiii au realizat „Stema Patriarhiei Române” utilizând semințe de porumb, orez, grâu, fasole, dovleac și floarea soarelui. Pe parcursul lucrului elevii au cântat pricesne.
Activitatea s-a încheiat prin expunerea lucrărilor realizate de grupul catehetic și prin exprimarea impresiilor asupra activităților desfășurate în cadrul Concursului Național Catehetic. Munca copiilor a fost răsplătită cu iconițe și dulciuri.