Concursul Național Catehetic în Parohia Lipova din Protopopiatul Bacău

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, luni, 17 februarie 2025, la Parohia Lipova cu hramul „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Protopopiatul Bacău, s-a desfășurat cea de-a patra activitate din cadrul Concursului Național Catehetic „Mărturisirea jertfelnică a dreptei credinţe – moştenirea unui secol de Patriarhat pentru copii şi tineri” din cadrul Anului omagial al Centenarului Patriarhiei Române și Anului comemorativ al duhovnicilor și mărturisitorilor ortodocși români din secolul al XX-lea.

Această activitate, de tip catehetic, a tratat tema „Mari ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române în veacul care a urmat înființării Patriarhiei Române” și a fost susținută de părintele Dănilă Liviu-Costel, paroh al Parohiei Lipova. Grupul catehetic al parohiei, însoțit de doamnele învățătoare, Aanei Mărioara și Șanta Lenuța s-a întâlnit pentru a participa la cea de-a patra activitate propusă în cadrul concursului.

Activitatea a debutat cu rostirea de către participanți a rugăciunii „Împărate Ceresc”, urmată de introducerea în activitatea catehetică prin cântarea imnului „Pre Stăpânul și Arhiereul … ” și de evidențierea scopului temei propuse, acela de a oferi un cadru istoric despre cei care au fost Patriarhii României, despre viața și realizările lor și despre misiunea lor, care este mărturisitoare și, de multe ori, așa cum o indică istoria Bisericii, martirică.

Principalele idei au fost expuse cu ajutorul metodei „Ciorchinele” și a unei „Prezentări Power Point”. Astfel, copiii au aflat informații despre ce înseamnă termenul de Patriarh și despre activitățile întreprinse de Marii Ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române: Miron Cristea, Nicodim Munteanu, Justinian Marina, Iustin Moisescu și Teoctist Arăpașu.

Fixarea informaţiilor temei prezentate s-a făcut cu ajutorul unui Joc didactic de tip Anagramă și a unui filmuleț – Miron Cristea – Patriarhul României Mari.

Concluzia activității catehetice a constat în faptul că „această mare responsabilitate de a veghea permanent ca dreapta credință mântuitoare a Bisericii să fie păstrată de către tot clerul și toți credincioșii din eparhie explică de ce Biserica pomenește pe episcop în timpul Sfintei Liturghii și în toate rugăciunile ei, cerând lui Dumnezeu: „dăruiește-l sfintelor Tale Biserici în pace, întreg, cinstit, sănătos, îndelungat în zile, drept învățând cuvântul adevărului Tău! (2 Timotei 2, 15)”.

Activitatea s-a finalizat prin completarea unui chestionar de feedback care a furnizat informații valoroase despre activitate și prin cântarea de către participanți a rugăciunii „Cuvine-se cu adevărat”.

Grupul catehetic a avut un comportament exemplar, dând dovadă de implicare și seriozitate. Acesta a fost recompensat cu dulciuri, așteptând cu nerăbdare următoarea activitate a concursului, de tip excursie.

You may also like...