Conferință Pro Vita organizată de Protoieria Bacău în „Luna pentru Viață” la Parohia Lazaret
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim și la inițiativa părintelui protoiereu Eugen-Ciprian Ciuche, în luna martie, Luna pentru Viață, Protoieria Bacău a derulat o serie de activități în sprijinul susținerii dreptului la viață al copilului născut și nenăscut. Filme cu tematică Pro Vita, afișe cu sloganuri de susținere a vieții, oferirea de flori mamelor din comunitate, clipuri video cu mesaje de mulțumire față de cea mai dragă ființă – mama, oferirea de sprijin financiar sau material familiilor cu membrii numeroși au fost doar câteva dintre inițiativele preoților implicați în proiect.
La acestea se adaugă organizarea conferinței „Când am apărut?”, ce a avut loc duminică, 26 martie 2023, începând cu orele 17:00 la Parohia Lazaret din Bacău, susținută de către asist. dr. Petru Cernat, profesor de Teologie Morală al Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași.
Conferința a debutat prin cuvântul părintelui consilier Radu Brânză, prezent și el la evenimentul de la biserica Lazaret, coordonator al Departamentului Pro Vita din cadrul Arhiepiscopiei Iașilor, care a prezentat provocările, dar și binecuvântările celor 11 ani de lucru neîncetat în cadrul acestui sector dedicat prețuirii și promovării vieții ca drept al omului și dar de la Dumnezeu.
Domnul profesor Petru Cernat a pornit periplul conferinței prin dezbaterea diferențelor între termenul de embrion și persoană, prezentând stadiile de dezvoltare ale embrionului în format științifico-medical, apoi, pornind de la Aristotel și scrierile științelor din secolul al II-lea, a prezentat viziunea creștinismului cu privire la apariția sufletului și interpretările dovedite a fi greșite din istorie. Ca o remarcă la vremea secolului al II-lea, deși nu vorbim despre o tehnică medicală dezvoltată, sfinții părinți oferă explicații extraordinare și pertinente pentru epoca respectivă cu privire la identitatea embrionului uman.
Ca o încununare în susținerea acestei idei, domnul profesor a venit cu o completare care pleacă de la Athenagora Atenianul, Clement Alexandrinul și Tertulian, care arată că explicarea avortului este în contradicție cu creștinismul, și merge până la Sfântul Grigorie Teologul, Sfântul Vasile cel Mare și Sfântul Grigorie de Nyssa care reprezintă prin toată opera lor didactică și duhovnicească apărarea creștinismului de păcatele strigătoare la cer.
În încheierea conferinței, a fost prezentată sub forma unei cărți apărute la editura Doxologia, lucrarea de doctorat a domnului profesor Cernat, care se intitulează „Identitatea embrionului uman din perspectiva teologică și bioetică”. În cuprinsul celor peste 300 de pagini și 400 de titluri de bibliografie se regăsesc răspunsuri concrete la întrebările creștinului modern cu privire la începutul vieții omenești. Pentru o mai bună edificare cu privire la cuprinsul lucrării, doamna Roxana Calapod, medic primar în cadrul secției de Obstretică-Ginecologie al Spitalului Județean Bacău, a prezentat celor peste 200 de persoane prezente la eveniment, ideile principale care decurg în sens logic din lecturarea acestei opere.
Activitățile din cadrul Lunii pentru Viață în Protoieria Bacău se vor încheia prin intermediul unei acțiuni de final care va avea loc joi, 30 martie 2023, la Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” din Bacău în care Protoieria Bacău va vernisa expoziția „Bucuria de a da viață”. Aici vor fi expuse cele 30 de pancarte realizate de către copiii din parohiile participante la proiect, ca fiind mesajul lor și al Bisericii de susținere a vieții și a dreptului copilului la viață. Vor fi invitați preoți, profesori, 50 de elevi, un medic de la secția de maternitate a Spitalului Județean Bacău și vor fi prezentate filmul activităților derulate, alături de două momente artistice.
Pr. Răzvan-Dimitrie Radu