Conferința „Sf. Spiridon” – ediția III
Colinde, muzică clasică și…vindecare
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în sala Teatrului de vară „Radu Beligan” a avut loc conferința „Vindecările Mântuitorului și vindecarea noastră” susținută de pr. univ. dr. Constantin – Valer Necula de la Facultatea de Teologie „Andrei Șaguna“ din Sibiu. . Aici, a avut loc cea de-a treia ediție a Conferinței dedicată sfântului, organizată de lanțul de farmacii „Sf. Spiridon” și Fundația „Sf. Spiridon”, în parteneriat cu Arhiepiscopia Romanului și Bacăului și Protopopiatul Bacău.
Acesta a hipnotizat, pur si simplu, sala arhiplină vorbindu-le băcăuanilor despre vindecările pe care Mântuitorul le-a săvârșit. Peste 1.600 de băcăuani au fost prezenți, în data de 18 decembrie 2015, la Teatrul de vară „Radu Beligan”, în ziua în care ortodoxia îl prăznuiește pe Sf. Ierarh Spiridon, mare făcător de minuni și singurul sfânt care, potrivit tradiției, își părăsește racla pentru a veni în ajutorul oamenilor ce-l cheamă prin rugăciuni. Tematica evenimentului a fost „Vindecările Mântuitorului și vindecarea noastră”, invitatul special, carismaticul Constantin – Valer Necula cucerind asisțența încă de la primele vorbe de duh. Astfel, timp de mai bine de 5 ore, prin caracteristicul său stil conferențiar, a încântat cele peste 1.600 de persoane participante la eveniment. Programul conferinței a debutat cu un scurt concert al quartet-ului „Consonanțe” din cadrul Filarmonicii „Mihail Jora”, care l-a încântat peste măsură chiar și pe invitatul serii, făcându-l să sublinieze că „o să intrați în istorie cu copilașii aceștia minunați care au mângâiat corzile precum David Psaltirea altădată” – referire la anticul instrument muzical psaltirion, întrebuințat până în evul mediu. Momentul muzical a fost urmat de o rugăciune comună spusă în cor de întreaga sală.
„Aș îndrăzni să spun că Sf. Spiridon, al călătorului sau Călătorul cel sfânt, l-a adus aici pe părintele cel drag, de altfel foarte vocal în Biserica Ortodoxă și mult prețuit în toată lumea creștină și nu numai. Bine ați venit la noi! Vă mulțumim pentru dragostea ce o purtați Moldovei, băcăuanilor în mod special. Sunteți un dar mare al clipelor foarte rare”– a subliniat părintele protopop Costică Busuioc. Apoi, trei sferturi de oră, distinsul invitat a electrizat asistența cu al său discurs nonconformist și plin de carismă. „Vă îmbrățișez și vă mulțumesc tuturor, de la cel mai mic la cel mai mare. Vă spun că toți sunteți foarte mari, pentru bucuria pe care mi-o faceți și pentru faptul că dovediți că strada, în ortodoxie, stă, de obicei, sub siguranță și acoperită. Că putem să strângem o piață de oameni, ca să ne bucurăm o viață de oameni și să dovedim că Biserica ortodoxă nu este o biserică crescută din lume, ci dăruită de Hristos lumii”, a fost mesajul de început al părintelui profesor Constantin Necula. Apoi, invitatul a continuat să conferențieze pe tema vindecării, a dorinței oricăruia dintre oameni de a se însănătoși, plecând de la actul vindecării săvârșit cu două milenii în urmă de Mântuitorul Hristos și atingând pe alocuri rolul pe care îl au, în societatea modernă, farmaciile, medicii și…sfinții părinți. „Una dintre cele mai grave boli care ne-a cuprins odată cu facerea lumii a fost «demisia» de la fața lui Dumnezeu. (…) Boala ascunderii în spatele păcatului este o boală grea. Mântuitorul încearcă să vindece această boală cu mult înainte de venirea Lui. Sf. Ion Gură de Aur ne spune, pentru a vindeca firea umană, Dumnezeu a continuat să creeze frumusețea munților, a apelor, a devenit OM prin tot ceea ce înseamnă frumusețea lumii, dar care nu l-a vindecat pe om de cădere. Căci logodna dintâi din Rai l-a făcut pe om să nu-L mai vadă bine pe Dumnezeu”, și-a completat discursul părintele profesor, trecând prin conflictul milenar al omenirii legat de împărțirea pământului „bun care n-a aparținut niciodată omului, ci e un dar al lui Dumnezeu făcut pentru toți”, amintind de împăcarea firii umane cu firea divină prin unirea în Hristos, „relogodind firile, pe patul nunții – Crucea Golgotei”. Înaintea sesiunii prelungite de întrebări și răspunsuri care, practic, a desăvârșit evenimentul, în cele peste cinci ore cât a durat, corul de maici de la Mănăstirea Ciolpani de lângă Buhuși a cântat și încântat asistența cu colindele interpretate magistral, aproape dumnezeiește, fapt ce l-a determinat pe părintele profesor Necula să propună sălii un moment inedit: acela de a colinda colindătorii, întreaga asistență cântând, ridicați în picioare, într-o manieră electrizantă, tradiționalul „O, ce veste minunată”.