Corala preoților Protoieriei Bacău a concertat la Casa de Cultură „Elisabeta Bostan” din Buhuși

Concertul intitulat „Colindul Sfânt și bun”, parte a turneului denumit „Atunci când se-mplini timpul, Dumnezeu Își dă Cuvântul” a reprezentat o invitație la o experiență diferită de ofertele pe care „cântecele de sirenă” ale societății de astăzi ni le propune. Sâmbătă, 17 decembrie 2022, începând cu orele 17:00 credincioșii orașului Buhuși au avut ocazia de a asculta o poveste care s-a scris în inimile fiecăruia, prin note muzicale, tonuri și semitonuri, inflexiuni și accente, game diatonice și cromatice, manuscrise în notație psaltică și voci care le cunosc tainele.

În prezența Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim și înaintea unei săli de spectacol plină cu sute de suflete, corala elevilor de la Liceul Teoretic „Ion Borcea” dirijată de către părintele Mihai Macovei, profesor și preot al Bisericii Parohiei Lespezi și corala preoților Protoieriei Bacău, dirijată de către părintele profesor Andrei Antal au încântat inimile celor care cu bucurie și smerenie așteaptă venirea Pruncului Sfânt pe lume.

Evenimentul de sâmbătă seara, care a putut fi vizionat live pe pagina de Facebook a Protoieriei Bacău și a Casei de Cultură „Elisabeta Bostan” este rodul unui parteneriat cultural, educațional și spiritual, între Primăria Buhuși și Protopopiatul Bacău, ce are ca scop afirmarea și consolidarea valorilor noastre culturale, naționale și spirituale, acestea reprezentând bornele fără de care nu ne-am putea orienta pe drumul sinuos al acestei vieți.

Corul „Episcop Melchisedec” a fost înființat la inițiativa și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, în anul 2014, însumând un număr de aproximativ 40 de preoți. De-a lungul existenței sale a susținut numeroase concerte, prilejuite de marile sărbători ale Bisericii noastre precum și de evenimentele istorice care au avut o însemnătate deosebită pentru cultura și spiritualitatea poporului nostru. Preoții au interpretat piese cu caracter liturgic, colinde, pricesne și cântece patriotice, atât în bisericile noastre, cât și pe marile scene, participând la numeroase concursuri naționale.  Doar luna aceasta, prin turneul intitulat „Atunci când se plini timpul, Dumnezeu își dă cuvântul”, preoții coralei „Episcop Melchisedec” au susținut aproximativ 10 concerte în comunitățile parohiale ale Protopopiatului Bacău.

Aflată pentru prima data în orașul Buhuși, la invitația domnului primar Vasile Zaharia și a membrilor Consiliului Local, corala „Episcop Melchisedec”, a așezat în ieslea călduroasă a inimilor ascultătorilor, bucuria prilejuită de Nașterea Mântuitorului Hristos, printr-o suită de colinde psaltice izvorâte din tradiția bimilenară a Bisericii noastre. De asemenea, inspirați de armonia pe care Dumnezeu a așezat-o în Univers, preoții Protoieriei. au interpretat, într-un mod armonizat pe patru voci, o serie de cântări precum Condacul și Podobia de Crăciun, făcâd ca acest eveniment să nu fie doar o reprezentație artistică ci și o rugăciune înălțată spre Dumnezeu.

Prin aceste colinde, frumos armonizate, se pot transmite învățături de credință foarte profunde, adevăruri dogmatice și învățături morale, notele muzicale făcând ca acestea să fie mai ușor de asimilat de către mințile și inimile celor care le ascultă. Colindul este o formă de cinstire adusă lui Dumnezeu, dar și un mijloc de catehizare al creștinilor. Acest aspect a fost sesizat și de către Arhipăstorul nostru Ioachim, care a preluat unele melodii arhicunoscute în popor și le-a îmbogățit cu noi texte, oferindu-le consistență, adevărurile dogmatice fiind îmbrăcate în haina frumoasă a cântului.

Profitând de prezența Înaltpreasfințitului în mijlocul auditoriului, preoții coralei au lansat o „provocare” invitându-i pe cei prezenți să aducă slavă lui Dumnezeu prin cânt, privind la versurile afișate pe un ecran special amenajat pentru a intona împreună două dintre colindele Înaltpreasfinției Sale:  Când Fiul se naște și Cânt de Crăciun.

În încheierea serii, Înaltpreasfinția Sa a urcat alături de preoți pe scena Casei de Cultură și a rostit un cuvânt de folos tuturor celor prezenți, binecuvântând pe toți cei ce cu dragoste se pregătesc de marele praznic al Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos. În semn de apreciere, ierarhul a oferit domnului primar Vasile Zaharia o icoană cu Sfântă Cuvioasă Parascheva, ocrotitoarea Catedralei Arhiepiscopale din Roman. 

De asemenea, spre bucuria și mângâierea celor care au ascultat recitalul de colinde, au fost amplasate la ieșirea din sala de spectacol câteva standuri de unde a putut fi achiziționat un CD cu colinde alcătuite de către chiriarh și intonate de către Corala Diaconia a Catedralei Arhiepiscopale. Acest CD va putea fi achiziționat în viitorul apropiat și de la pangarul bisericilor din cadrul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

You may also like...