CRIHAN – parohia celor 365 de trepte către cer
Cu binecuvântarea IPS Ioachim, în contextul Anului omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox, în parohia Crihan, comuna Măgura, s-a desfăşurat prima ediţie a Proiectului educaţional Micul creştin sub titulatura „Vreau să spun o rugăciune”.
Manifestările au avut loc în biserica parohială Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul din satul Crihan, luni – 20.06.2016, în ziua prăznuirii Sfintei Treimi, şi au fost organizate – sub coordonarea preotului paroh Nicoară Vârnacia Marius Alin, de Parohia Crihan în parteneriat cu Grădiniţa Crihan, structură a Şcolii Gimnaziale „Emil Brăescu” din comuna Măgura.
”Mulțumesc în mod special cadrelor didactice – doamnei directoare Maria Popa precum și doamnelor educatoare Murariu Alexandrinași Gavrilă Anca, pentru tot sprijinul acordat și pentru dragostea și efortul depuse în scopul educării copiilor în spiritul valorilor moral-religioase şi cunoaşterii rolului bisericii în comunitatea locală” – a subliniat părintele paroh, preotul Nicoară Vârnacia Marius Alin.
Astfel, începând cu orele 14.00, un sobor de 16 preoți din cadrul Cercului Pastoral nr. 3 – „Acoperământul Maicii Domnului”, alături şi de alți colegi preoţi, în frunte cu PC. Pr. Protopop Costică Busuioc şi PC. Pr. Ciprian Olteanu, secretar al Protoieriei Bacău, au săvârșit Taina Sfântului Maslu urmată de slujba de mulţumire pentru încheierea anului şcolar 2015-2016.
În prezenţa a peste 50 de copii, a cadrelor didactice şi părinţilor, a numeroşi credincioşi şi oficialităţi locale, Grupul vocal al Şcolii Gimnaziale „ Emil Brăescu” Măgura şi copiii Grădiniţei Crihan au susţinut un program de poezii şi cântece religioase sub atenta coordonare a d-nelor educatoare Murariu Alexandrina şi Gavrilă Anca.
La final, P.C. Pr. Protopop Costică Busuioc a rostit un frumos cuvânt de învăţătură, apoi, toţi copiii au primit daruri constând în dulciuri şi rechizite.
”Vă mulțumim pentru căldura și dragostea cu care ne primiți în enoria dumneavoastră, aici – acasă la Sfântul Ilie, pe dealul din Crihan. Sfântului Ilie i-au plăcut mereu înălțimile – ca semn sau direcție și îndemn spre urcușul duhovnicesc. Ați ridicat această biserică pe înălțimi și faceți în fiecare duminică și sărbătoare acest urcuș, la propriu, pentru sfânta rugăciune. Și noi am urcat astăzi – împreună cu dumneavoastră, cele 365 de trepte până în vârful muntelui (așa de înalt ni s-a părut dealul), până la biserică. Însă toți cei care fac acest urcuș cu credință și inimă curată sunt mai aproape de cer” – a subliniat părintele protopop.
Părintele protoiereu a transmis ”înalta binecuvântare şi dragostea ierarhului nostru prezent zilele acestea în insula Creta, la Sfântul Sinod, şi care îndeamnă pe toţi creştinii să sporească rugăciunea astfel încât participanţii la lucrările Sfântului şi Marelui Sinod să exprime credinţa Bisericii celei Una, Sfântă, Sobornicească şi Apostolească şi să promoveze comuniunea liturgică şi cooperarea frăţească pentru misiunea ortodoxă în lumea de azi. Înaltpreasfințitul nostru Părinte Ioachim, reprezintă zilele acestea cu cinste și mare demnitate Eparhia cu o istorie de peste 600 de ani a Romanului și Bacăului, la lucrările acestui istoric eveniment, de maximă importanță duhovnicească pentru ortodoxie și pentru lumea întreagă – Sfântul și Marele Sinod întrunit în insula Creta”.
.
.