”Criza spirituală a societății post-moderne”, la Universitatea ”George Bacovia”

Aula Mare a Universităţii „George Bacovia“ din Bacău a fost neîncăpătoare marți, 26 mai, cu ocazia conferinţei „Criza spirituală a societăţii post-moderne“ susținută de  Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim.

dscn6095
dscn6114
dscn6121
dscn6132
dscn6134
dscn6137
dscn6160
dscn6161
dscn6162
dscn6172
dscn6175
dscn6175_0
dscn6192
dscn6202
dscn6205

Aula Mare a Universităţii „George Bacovia“ din Bacău a fost neîncăpătoare marți, 26 mai, cu ocazia conferinţei „Criza spirituală a societăţii post-moderne“ susținută de  Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Ioachim.

Evenimentul a debutat cu un cuvânt de bun venit rostit din partea instituției de prof. univ. dr. Dumitru Bontaș, care și-a exprimat bucuria pentru faptul că universitatea băcăuană a găzduit o seară de spiritualitate și cultură creștină, rememorând firul dialogurilor cultural-duhovnicești derulate în acest spațiu în ultimii ani. La rândul său, ca semn de apreciere, Înaltpreafinția Sa a dăruit bibliotecii instituției toate volumele din seria ”Opera Omnia” a Episcopului Melchisedec Ștefănescu, erudit ierarh și membru al Academiei Române, apărute până acum la editura ”Filocalia” a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

dscn6126

Conferinta IPS Ioachim

Întâlnirea a continuat cu un cuvânt al prof. dr. Adrian Jicu,  cel care, în contextul subiectului abordat, a prezentat fațetele postmodernității, efectuând și o scurtă istorie a semnificației cuvântului criză, așa cum apare menționat din ”Capitalul” lui Marx și până în operele lui Paul Valery, precizând faptul că ”în spațiul cultural românesc cuvântul criză a intrat abia în secolul al XX-lea”. Numeroaselor semne de întrebare ridicate de tânărul universitar băcăuan avea să le răspundă apoi Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepioscop Ioachim în prelegerea susținută timp de aproape o oră în fața unui public numeros și care, deși variat ca vârstă, a fost captivat și atent la mesajul ierarhului. Primul îndemn adresat celor prezenți a fost acela de a căuta răspunsurile la problema crizei actuale în Sfânta Scriptură și în Sfânta Tradiție, chiar și în această perioadă de timp în care se găsește societatea de astăzi, ținând cont de faptul că ”Ortodoxia va putea căpăta o importanță covârșitoare”, dacă membrii Bisericii vor ști să armonizeze comuniunea cu alteritatea. Totodată, instituția divino-umană trebuie să găsească modalități de a răspunde pe înțelesul actualei societăți.

”Biserica trebuie să propună ceva superior acestui tip de societate în care energiile spirituale ale oamenilor s-au diminunat foarte mult. Trebuie să găsească și alte metode pentru a-și arăta valoarea ei, într-o societate în care totul se cumpără și totul se vinde, într-un tip de neoliberalism care se permanentizează și pare că nimic nu mai are valoare”, a menționat ierarhul în cuvântul său. ”Ortodoxia trebuie să fie și ortopraxie, adică trecere către Dumnezeu prin celălalt, lucrare duhovnicească ce se realizează prin fapte. Între a fi și a avea trebuie să intercalezi ceva, anume a face și a iubi”a mai adăugat ÎPS Ioachim.

Seara cultural-duhovnicească a fost îmbogățită cu o serie de cântări în interpretarea coralei ”Episcop Melchisedec” a Protopopiatului Bacău, a preotului Iulian Mușat, precum și a elevei Georgiana Briana Tănase de la Școala ”Mihai Eminescu” din Buhuși.

dscn6165

Criza spirituală a societății postmoderne

Conferința a continuat cu răspunsurile oferite de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim la întrebările primite din partea publicului prezent în sală. Evenimentul s-a încheiat cu mulțumirile aduse de preotul protopop Costică Busuioc, gazdelor acestui popas duhovnicesc și tinerilor din ASCOR, filiala Bacău, care s-au implicat în buna organizare și desfășurare a conferinței.

You may also like...