”Criza spirituală a societății post-moderne”, la Universitatea ”George Bacovia”
Aula Mare a Universităţii „George Bacovia“ din Bacău a fost neîncăpătoare marți, 26 mai, cu ocazia conferinţei „Criza spirituală a societăţii post-moderne“ susținută de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim.
Aula Mare a Universităţii „George Bacovia“ din Bacău a fost neîncăpătoare marți, 26 mai, cu ocazia conferinţei „Criza spirituală a societăţii post-moderne“ susținută de Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Ioachim.
Evenimentul a debutat cu un cuvânt de bun venit rostit din partea instituției de prof. univ. dr. Dumitru Bontaș, care și-a exprimat bucuria pentru faptul că universitatea băcăuană a găzduit o seară de spiritualitate și cultură creștină, rememorând firul dialogurilor cultural-duhovnicești derulate în acest spațiu în ultimii ani. La rândul său, ca semn de apreciere, Înaltpreafinția Sa a dăruit bibliotecii instituției toate volumele din seria ”Opera Omnia” a Episcopului Melchisedec Ștefănescu, erudit ierarh și membru al Academiei Române, apărute până acum la editura ”Filocalia” a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.
Întâlnirea a continuat cu un cuvânt al prof. dr. Adrian Jicu, cel care, în contextul subiectului abordat, a prezentat fațetele postmodernității, efectuând și o scurtă istorie a semnificației cuvântului criză, așa cum apare menționat din ”Capitalul” lui Marx și până în operele lui Paul Valery, precizând faptul că ”în spațiul cultural românesc cuvântul criză a intrat abia în secolul al XX-lea”. Numeroaselor semne de întrebare ridicate de tânărul universitar băcăuan avea să le răspundă apoi Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepioscop Ioachim în prelegerea susținută timp de aproape o oră în fața unui public numeros și care, deși variat ca vârstă, a fost captivat și atent la mesajul ierarhului. Primul îndemn adresat celor prezenți a fost acela de a căuta răspunsurile la problema crizei actuale în Sfânta Scriptură și în Sfânta Tradiție, chiar și în această perioadă de timp în care se găsește societatea de astăzi, ținând cont de faptul că ”Ortodoxia va putea căpăta o importanță covârșitoare”, dacă membrii Bisericii vor ști să armonizeze comuniunea cu alteritatea. Totodată, instituția divino-umană trebuie să găsească modalități de a răspunde pe înțelesul actualei societăți.
Seara cultural-duhovnicească a fost îmbogățită cu o serie de cântări în interpretarea coralei ”Episcop Melchisedec” a Protopopiatului Bacău, a preotului Iulian Mușat, precum și a elevei Georgiana Briana Tănase de la Școala ”Mihai Eminescu” din Buhuși.
Conferința a continuat cu răspunsurile oferite de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim la întrebările primite din partea publicului prezent în sală. Evenimentul s-a încheiat cu mulțumirile aduse de preotul protopop Costică Busuioc, gazdelor acestui popas duhovnicesc și tinerilor din ASCOR, filiala Bacău, care s-au implicat în buna organizare și desfășurare a conferinței.