„Cu smerenie și pace în suflet”: Răspunsul Mitropolitului Ioan către diplomatul care i-a cerut retragerea

Mitropolitul Ioan al Banatului a publicat un răspuns la scrisoarea deschisă în care Vasile Popovici, profesor la Universitatea de Vest din Timișoara și fost ambasador în Maroc şi Portugalia, i-a cerut retragerea din scaunul mitropolitan pentru că a susținut referendumul nevalidat pentru definirea căsătoriei.

Diplomatul i-a acuzat pe toți clericii care au susținut referendumul de implicare „în politică și-n treburi lumești” și a spus că ar trebui să-și prezinte demisiile.

În urma invalidării referendumului, Patriarhia Română îndeamnă în continuare la „unitate spirituală şi la apărarea a familiei binecuvântate de Dumnezeu”, la mai multă speranță și lucrare.

Mitropolitul Banatului a răspuns acuzelor Prof. Vasile Popovici „cu smerenie și pace în suflet”, nu doar pentru sine, „nu doar pentru ortodocșii care au fost ieri la referendumul pentru familie, ci și pentru catolici, protestanți, neoprotestanți, evanghelici-luterani, greco-catolici, evrei, poate și musulmani”.

Redăm în continuare răspunsul integral al Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, publicat pe site-ul oficial al Mitropoliei Banatului:


Răspuns domnului profesor Vasile Popovici

Stimate domnule profesor Vasile Popovici,

Cu smerenie și pace în suflet, răspund scrisorii dumneavoastră, având menirea unui text public, chiar dacă rânduielile noastre bisericești ar putea îndemna spre „întoarcerea celuilalt obraz”. Vă adresez aceste rânduri pentru creștinii care cred în Biserica noastră Sfântă, nu doar pentru ortodocșii care au fost ieri la referendumul pentru familie, ci și pentru catolici, protestanți, neoprotestanți, evanghelici-luterani, greco-catolici, evrei, poate și musulmani.

Cu toții am susținut campania pentru familia creștină, mai ales că în Timișoara, oraș martir, s-a murit cu rugăciunea „Tatăl nostru” pe buze, pentru democrație, pentru libertate și pentru pluralitatea opiniilor (religioase, politice, sociale).

Ca oameni ai Bisericii, clerici și credincioși deopotrivă, avem obligația de a susține familia creată de Dumnezeu și binecuvântată de Domnul nostru Iisus Hristos. Dacă nu am face acest lucru, ar însemna că ne dezicem de principiile credinței și ale moralei evanghelice, precum și de valorile neamului nostru românesc.

Așadar, nu mi-e rușine, Domnule profesor, că prin poziția mea am susținut familia creștină în esența sa, chiar dacă cu privire la aceasta mai avem încă multe de învățat. Familia creștină a fost, este și va fi pentru mine personal și pentru Biserica din care fac parte un proiect de țară, pe care îl voi susține din adâncul ființei mele.

Domnule profesor Vasile Popovici, eu sunt călugăr, am fost mulți ani în mănăstire, am slujit două decenii la frații români din munții Covasnei și Harghitei, după care,  la chemarea credincioșilor și a clericilor bănățeni, am venit la Timișoara.

Știu că Banatul, spațiu multiconfesional, multietnic și multicultural, are o cultură regională multiseculară, care poartă pecetea unicității. Respect această cultură, așa după cum respect credința fraților aparținători altor confesiuni creștine. De aceea, aș fi fost bucuros dacă, înainte de a scrie că sunt ”anti-ecumenic într-o Timișoară ecumenică”, i-ați fi întrebat pe reprezentanții cultelor religioase și ai comunității israelite despre bunele relații pe care le avem.

Cât despre „reîntoarcerea la operele sociale” regret, de asemenea, că nu v-ați informat cu privire la casele pe care le-am construit sau le-am cumpărat pentru familiile nevoiașe din Banat, inclusiv pentru cele cu aparținători în penitenciar.

Prin aceste rânduri nu încerc să mă justific, ci încerc să arăt cât de importantă este implicarea mea în viața cetății noastre și a Banatului în care trăim cu toții.

Precizez, totodată, că poziția Bisericii noastre și a Consiliului consultativ al cultelor religioase recunoscute în România față de referendum nu are legătură cu politica.

În final, Vă asigur că respect poziția Domniei voastre față de familie și Vă rog ca și Dumneavoastră să binevoiți a respecta opinia mea.

Cu cele mai curate gânduri,

†  Ioan, Mitropolitul Banatului

Sursa: basilica.ro / Publicat de Sorin Ioniţe

You may also like...