Cupa „Cambridge House” pentru membrii Cercului de șah al Parohiei „Sf. Trei Ierarhi” Bacău

Cercul de șah „Gambit” al Parohiei „Sfinții Trei Ierarhi” Bacău a organizat pentru membrii săi, în data de 17 august 2023, concursul de șah Cupa „Cambridge House”. Acest concurs va rămâne în memoria membrilor Cercului de șah „Gambit” drept concursul intern cu cele mai mari premii de până în acest moment. Evenimentul a început la ora 10 cu masa oferită participanților la concurs, de către o familie din Parohie.

La ora 11, în sala Cercului de șah din Centrul socio-educaţional al Parohiei, toți concurenții prezenți au rostit împreună cu preotul paroh Aurel Cîrlan şi cu preotul slujitor Mihai-Flavius Balaban, rugăciunea „Tatăl nostru”, apoi părintele Aurel a urat succes participanților. A urmat ședința tehnică la care domnul Daniel M. – coordonatorul cercului de șah – a anunțat sponsorii acestui eveniment: „Cambridge House” Bacău, prin doamna Ștefana Balan (a oferit cupele și medaliile) și Proiectul Național „Șah în Școală”, prin domnul Gabriel Suciu (a oferit seturile de șah, manualele de șah și șepcile).

Au fost prezentate structura concursului – două turnee în paralel, 5 runde în sistem elvețian cu timp de gândire 15 minute/jucător/partidă.

Concurenții au fost grupați pe criteriul vârstă astfel:

– Grupa A (U15) – cei născuți între anii 2012 și 2015. Această grupă a fost alcătuită din 9 concurenți;

– Grupa B (U11) – cei născuți între 2015 și 2012. Această grupă a fost alcătuită din 8 concurenți.

În cazul celor din 2012  pentru repartizarea în grupe s-a ținut cont de luna de naștere.

S-a prezentat cum ar trebui să acționeze concurenții în cazul în care adversarul face o mutare ilegală (numită și imposibilă pentru că nu este permisă de regulamentul jocului de șah). Numărul maxim de mutări ilegale permise a fost trei pentru grupa A și patru pentru grupa B.

De asemenea, s-a menționat faptul că în caz de egalitate la puncte se folosesc criterii care iau în calcul rezultatele obținute de adversarii jucătorilor în cauză. În final s-a clarificat, pentru cei care au venit prima dată la un astfel de concurs, faptul că în cazul grupei cu număr impar de jucători, în fiecare rundă unul nu va juca și va primi un punct.

Rundele s-au desfășurat unele după altele, cu o pauză de 5 minute între rundele 3 și 4. Un program pe calculator creat special acestui scop a alcătuit perechile de jucători și a alocat culorile în fiecare rundă.

S-au jucat partide interesante. Nu au lipsit victoriile prin expirarea timpului adversarului sau depășirea numărului maxim de mutări ilegale permise, precum și cedarea victoriei. Câștigătorii grupelor au înregistrat și cea mai mare creștere a ratingului (coeficientul ELO intern).

La finalul celor cinci runde clasamentele și creșterile ratingurilor în fiecare grupă sunt următoarele:

Grupa A

Locul I – Balan Mihai (5 puncte; ELO +26);

Locul II – Benchea Cristian-Ștefan (4 puncte; ELO +28);

Locul III – Pînzariu Vlad-Mihai (3 puncte; ELO +12).

Tot 3 puncte a avut și Vartolomei Luca, dar toate cele trei criterii de departajare l-au clasat pe un loc inferior celui ocupat de Pînzariu Vlad-Mihai.

Grupa B

Locul I – Vercruyssen Robin-Andreas (5 puncte, ELO +40);

Locul II – Balan Sofia-Elena (4 puncte, ELO +30);

Locul III – Bărbuță Nicolas Cristian (3 puncte, ELO + 22).

Înainte de înmânarea premiilor, domnul Daniel M. i-a felicitat pe toți participanții la concurs, și-a exprimat recunoștința și a mulțumit sponsorilor care au făcut posibil ca toți concurenții să se bucure de premii. Fiecare dintre cei trei câștigători din fiecare grupă au primit cupă, medalie, diplomă de loc și un set de șah.

Toți ceilalți participanți au primit medalie și diplomă de participare. De asemenea, concurenții au primit, dacă le lipsea, manualul de șah corespunzător grupei din care fac parte sau șepci. La festivitatea de premiere ne-a onorat cu prezența dna Ștefana Balan – reprezentanta sponsorului care a dat numele acestui concurs de șah.

Pentru câțiva participanți acesta a fost primul concurs. După ce au primit premiile, aceștia au uitat supărarea că nu au obținut rezultatele la care au sperat și și-au dat seama de faptul că pentru a râvni cu îndreptățire la cupe este necesar să aloce timp pentru a se antrena mai mult decât cei pe care vor să-i depășească.

You may also like...