Curs privind sprijinul persoanelor cu tulburări de neurodezvoltare şi afective, în Protoieria Bacău

În zilele de 19 şi 20 octombrie 2023, Protoieria Bacău a organizat pentru preoţii ce desfăşoară o bogată activitate socială în parohiile lor, cursuri interdisciplinare de formare în ceea ce priveşte adaptarea, sensibilizarea și înțelegerea persoanelor cu autism, anxietate şi depresie, dar şi susținerea, la cerere sau nevoie, a familiilor lor. Gazda evenimentului a fost Centrul misionar „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” din Bacău, prin bunăvoinţa părintelui Ionuţ-Liviu Apetrei.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, rasofora Miriam Dascălu, psiholingvist şi formator pe autism din cadrul Centrului eparhial Roman, împreună cu părintele Aurel Cîrlan, licenţiat în psihologie şi formator în acest domeniu, au structurat cursul în două module, scopul fiind acela de a pregăti preoţii să vină în întâmpinarea pastorală a persoanelor sau a familiilor ce deţin membri cu nevoi speciale.

Joi, 19 octombrie, maica Miriam Dascălu a susţinut primul modul, abordând acea tulburare de neurodezvoltare numită autism, pornind de la diagnostic, la acompaniere și educație, ajungând la implicațiile psihologice şi duhovnicești pentru familie şi comunitate.

Împreună cu prezentarea terapiilor educative şi pedagogice au mai fost discutate implicațiile psihologice, sociale şi duhovnicești ale autismului, au fost prezentate studii de caz, au existat jocuri practice de înțelegere şi au fost vizionate filmuleţe de sensibilizare. Dar, partea cea mai interactivă a fost aceea în care fiecare a încercat să găsească un răspuns potrivit la întrebarea „Ce putem face concret în Biserică pentru persoanele cu autism?”

Unul dintre răspunsuri a fost oferit chiar de maica Miriam: „Rolul preotului este de a îndruma familia la nevoie spre serviciile de asistenţă socială, pe de o parte, dar pe de alta parte, de a oferi un cadru de dragoste şi susţinere duhovnicească în faţa diferitelor situaţii ce pot apărea: boli, divorț, precaritate materială, neacceptarea handicapului, descurajarea sau lipsa de credinţă”.

Vineri, 20 octombrie, părintele Aurel Cîrlan a susţinut cel de-al doilea modul al cursului, abordând două dintre tulburările afective, cele mai des întâlnite în societatea contemporană, anxietatea şi depresia.

Pe lângă partea teoretică au fost prezentate studii de caz şi au dost analizate modurile în care putem sprijini pe cineva care trece printr-o perioadă psihică dificilă. Aceste patru moduri sunt sunt: validarea, încurajarea, compasiunea şi înţelegerea reciprocă.

Ca şi concluzie, părintele Aurel a mărturisit celor prezenţi: „Nu este imposibil să fii un prieten bun pentru cineva care trăiește cu o boală mintală. Poate fi nevoie de unele schimbări de percepţie, dar este posibil. Fă-ţi timp pentru a asculta temerile lui. Încearcă să înțelegi de ce a intrat în panică, dar acceptă faptul că nu va putea întotdeauna să dea un motiv clar. Îndrumă-l în loc să-i spui ce să facă și oferă-i un spațiu sigur în care să-și exprime sentimentele, fără a se teme că va fi judecat”.

Bineînţeles că nu au lipsit exemplele scripturistice şi cele patristice. Sfântul Apostol Pavel ne dă câteva indicaţii cu privire la modul în care să îi tratăm pe alţii, acceptându-i aşa cum sunt: ,, De aceea, primiţi-vă unii pe alţii, precum şi Hristos v-a primit pe voi, spre slava lui Dumnezeu.” (Romani 15,7) şi ,,Cu cei slabi m-am făcut slab, ca pe cei slabi să-i dobândesc; tuturor toate m-am făcut, ca, în orice chip, să mântuiesc pe unii. Dar toate le fac pentru Evanghelie, ca să fiu părtaş la ea”. (I Corinteni, 9,22-23)

Una dintre învăţăturile despre neosândirea aproapelui ni le dă Sfântul Serafim de Sarov care ne învaţă: „Nu trebuie să judecăm pe nimeni, chiar dacă l-am vedea cu proprii noştri ochi greşind sau petrecând în continuă încălcare a poruncilor lui Dumnezeu, după cum spune Sfânta Scriptura: „Nu judecaţi, ca să nu fiţi judecaţi” (Matei 7,1).

 Pr. Mihai-Flavius Balaban

You may also like...