Cursuri de dirijorat prin Programul Național “Cantus Mundi”, la Protopopiatul Bacău
Ministerul Culturii și Corul Național de Cameră “Madrigal – Marin Constantin” au inițiat de ceva vreme Programul Național “Cantus Mundi”. Scopul acestuia este integrarea socială a copiilor prin activitatea de grup reprezentată de cântul coral și se adresează tinerilor cu vârsta cuprinsă între 3 și 18 ani și cadrelor didactice din sistemul de învățământ românesc, ca grupuri țintă, și întregii comunități din care fac parte corurile membre, ca beneficiari. Formarea unui grup vocal, a unui cor, este la îndemâna oricărui cadru didactic cu pregătire muzicală. Programul “Cantus Mundi” își propune, în schimb, investiția în formarea DIRIJORILOR în scopul implementării celor mai eficiente metode de formare și pregătire a corurilor.
Tocmai de aceea inițiatorii programului Național „Cantus Mundi”, doresc să formeze DIRIJORI și în jurisdicția canonic-administrativă a Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, fiind invitați toți preoții și credincioșii doritori din cele șase protopopiate să se înscrie la aceste cursuri de formare acreditate.
Astfel, cu binecuvântarea IPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în perioada 11-12 noiembrie a.c. la sediul Protopopiatului Bacău, situat pe Str. 9 Mai nr. 48 (în incinta Bisericii „Precista”) se vor desfășura cursurile de formare a dirijorilor. La final, toți participanții înscriși vor primi o diplomă recunoscută de Ministerul Educației și Cercetării. Toți cei doritori pentru a afla detalii concrete despre înscrierea la cursuri sunt invitați să sune la numărul de Telefon: 0234 531 014 – Secretariatul Protopopiatului Bacău.
În România, conform Institutului Național de Statistică, funcționează 7069 de unități școlare în cadrul cărora învață aproximativ 3,2 milioane de tineri (ciclurile preșcolar – 18,5%, primar și gimnazial – 54,5% și liceal -27%). Sistemul de învățământ cuprinde o structură formată din 216 mii de cadre didactice. În spațiul extrașcolar, programul “Cantus mundi” oferă tinerilor mijloacele de socializare prin muzică și de cunoaștere a diferitelor realități. Etapizat, se dorește ca pe parcursul următorilor 7 ani, să poată fi atins un prag de implicare a tinerilor de 8% din totalul preșcolarilor și școlarilor de la nivel național. Astfel, din perspectiva coriștilor, programul va putea să atingă un număr de aproximativ 256 000 de coriști. Prin puterea exemplului și prin forța profesională, Corul Național de Cameră Madrigal reprezintă locomotiva acestei idei, factorul favorizant și decisiv în motivarea cadrelor didactice și a elevilor de a se apropia unii de alții, de a comunica și socializa, indiferent de mediile din care provin. Mai multe detalii despre program și impactul social-cultural prognozat se găsesc la adresa: https://www.cantusmundi.com/ro/
(Pr. Daniel Marari)