Cursuri de formare pentru preoții capelani din Administrația Națională a Penitenciarelor

La Mănăstirea Brâncoveanu-Sâmbăta de Sus (judeţul Braşov), în cadrul Academiei duhovniceşti, a avut loc, în perioada 19 – 23 septembrie 2016, cursul de formare pentru preoții capelani din Administraţia Naţională a Penitenciarelor, în organizarea Direcției Reintegrare Socială din cadrul ANP.

dsc_0262
dsc_0222
dsc_0275

Din partea Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului au fost prezenţi preotul capelan Paul Vamanu, de la Penitenciarul Spital Tg. Ocna, preotul capelan Daniel Maşala, de la Penitenciarul Bacău şi preotul capelan coordonator al preoţilor de penitenciare Florin Smarandi, de la Şcoala Naţională de Pregătire a Agenţilor de Penitenciare şi Centrul Educativ Tg. Ocna. Menţionăm că acţiunea se înscrie între activitățile de perfecționare continuă a personalului de penitenciare.

La curs a participat, ca delegat din partea Bisericii Ortodoxe Române, preotul Ciprian Ioniţă, consilier în cadrul Sectorului Social-filantropic al Administraţiei Patriarhale, care a analizat stadiul Protocolului de colaborare încheiat între Administrația Națională a Penitenciarelor și Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române, în acord cu noile cadre de reglementare. De asemenea, s-au avansat propuneri pentru noi proiecte comune: Pregătirea pentru liberare cu susţinere din partea mediului de provenienţă parohial.

Din partea ANP, Direcţia de Reintegrare Socială, a participat domnul comisar de penitenciare Cristian Sven Petrescu, care a analizat principalele activităţi derulate de preoţii capelani de penitenciare.

În cadrul lucrărilor s-a analizat activităţile Proiectului ,,Mărturisire și Memorie în penitenciarele românești”, ocazie cu care a fost susţinut un cuvânt duhovnicesc de către Părintele Nicolae Bordaşiu, fost deţinut politic în timpul regimului comunist, slujitor la biserica Sfântul Silvestru, din Bucureşti.

De asemenea, a fost prezentat în plen mesajul domnului Secretar de Stat pentru Culte Victor Opaschi şi a Consilierului pentru Relaţii Culte Dr. Stelian Gomboş: „Moralitatea şi conştiinţa autentică reprezintă soluția dezvoltării societății românești. Câteva referinţe şi indicii despre legislaţie, etică şi religie: o abordare în contextul libertăţii gândirii, de conştiinţă şi credinţă religioasă precum şi în cel al  globalizării”. S-a prezentat proiectul de ordin pentru aprobarea Regulamentului privind asistenţa religioasă a persoanelor private de libertate aflate în custodia Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi au avut loc diverse ateliere de lucru.

În ultima zi au fost discutate aspecte ale pregătirii iniţiale a preoţilor de penitenciare şi dificultățile întâmpinate în activitatea pastorală, misionară. S-a prezentat situaţia adaptării la cerinţele de lucru din mediul penitenciar a preoţilor capelani, angajaţi prin concurs în acest an. S-a prezentat Procedura de organizare şi desfăşurare a activităţilor moral-religioase în comunitate cu participarea persoanelor private de libertate, fiind vizionate materiale foto-video relevante.

Preasfinţitul Episcop-vicar Ilarion Făgărăşeanul, al Mitropoliei Ardealului, a fost prezent la activităţi, rostind un cuvânt de învăţătură în care a subliniat nevoia recunoaşterii şi respectării chipului lui Dumnezeu prezent în orice persoană, inclusiv a celor aflaţi în detenţie. Cu această ocazie a oferit tuturor participanţilor cărţi religioase şi albumul de prezentare al Mănăstirii Sâmbăta de Sus.

În cadrul conferinţei au fost vizionate mai multe filme artistice şi documentare privind memoria spaţiului carceral românesc, în perspectiva declarării anului 2017 ca „an al apărătorilor ortodoxiei în timpul comunismului”.

Pe tot parcursul cursului, preoţii capelani au participat la programul liturgic al mănăstirii, săvârşind Sfânta Liturghie şi au desfăşurat un pelerinaj la locurile pline de spiritualitate din împrejurimi.

You may also like...