„De la reverendă la zeghe”, o conferință de excepție la Bacău

Sala Teatrului de Vară „Radu Beligan” a fost neîncăpătoare duminică, 28 mai a.c. când, începând cu ora 17.00, s-a desfășurat conferința cu titlul „De la reverendă la zeghe”, ce a fost susţinută de doamna Lucia Hossu-Longin, realizatoarea seriei de emisiuni „Memorialul durerii”, alături de preotul profesor Nicolae Bordașiu. Prezenta activitate se regăsește în cadrul manifestărilor organizate în Arhiepiscopia Romanului și Bacăului cu prilejul Anului comemorativ închinat Patriarhului Iustinian și apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului, cu precădere în protopopiatul Bacău.

dsc_6344
dsc_6347
dsc_6317
dsc_6320
dsc_6321
dsc_6324
dsc_6328
dsc_6331

Seara a fost deschisă de părintele protopop Costică Busuioc, care a vorbit auditoriului despre mărturisitorii din regimul comunist, îndemnând pe cei din sală să nu uite trecutul și să privească totuși cu nădejde și speranță la viitor. Înainte de conferința propriu zisă a  fost vizionat un film despre cuviosul Daniil de la Rarău și despre fenomenul Rugul Aprins, fiind amintiți câțiva dintre mărturisitorii perioadei comuniste de tristă amintire.

Doamna Lucia Hossu-Longin și părintele Nicolae Bordașiu au susținut apoi conferința „De la reverendă la zeghe”, reușind să sensibilizeze până la lacrimi pe cei prezenți prin cazurile povestite și prin amintirile dumnealor pe care le-au împărtășit cu toată deschiderea publicului larg.

Conferința de excepție, la care au participat peste 1500 de persoane, organizată la Bacău, a reprezentat un popas cultural și spiritual pentru mulți dintre locuitorii orașului, determinând o frumoasă aplecare a celor mai tineri spre cunoașterea istoriei rezistenței anticomuniste din România.

Memorabilul eveniment a fost organizat de către Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului, în parteneriat cu Primăria Bacău, Protopopiatul Bacău, Fundația „Episcop Melchisedec”, Filiala Bacău și Parohia Lazaret.

(Pr. Daniel Marari)

 

You may also like...