Debutul activităților Pro Vita din Luna pentru Viață 2024 în Protoieria Bacău

Luni, 4 martie 2024, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, la Parohia „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Hemeiuș a avut loc debutul activităților Pro Vita din cadrul Lunii pentru Viață 2024 din Protoieria Bacău. La inițiativa părintelui protoiereu Eugen-Ciprian Ciuche, prin Biroul de Asistență Socială al Protopopiatului, 20 de preoți din parohii urbane și rurale vor implementa și în acest an activități de promovare și susținere a vieții în comunitățile păstorite, spre folosul sufletesc al credincioșilor încredințați în misiunea clericală. 

Ziua a debutat cu săvârșirea Sfintei Liturghii de către soborul de preoți prezent, în cadrul căreia s-au rostit rugăciuni speciale de ajutorare, vindecare și sprijinire prin harul lui Dumnezeu, pentru mamele și copiii care sunt în suferințe și în grele încercări, iar la momentul rânduit, credincioși ai comunității s-au împărtășit cu Sfintele Taine. La finalul slujbei, părintele Andrei Antal, parohul bisericii și gazda evenimentului a menționat implicarea comunității parohiale în toate activitățile cu specific pro vita, anunțând în același timp zilele în care, în cadrul parohiei se va întruni un grup de suport pentru mamele aflate în criză de sarcină. 

Partea a doua a evenimentului s-a mutat în centrul socio-educațional „Sfântul Ierarh Dosoftei”, acolo unde alături de Alexandra Nadane (președintele Asociației România pentru viață) și Teodora-Diana Paul (președintele Asociației Studenți pentru viață), cei 20 de preoți au participat la o sesiune de informare în cadrul căreia au fost descrise posibilele activități pe care preoții le pot implementa în parohiile din zona Bacăului și Buhușiului. Invitatele întâlnirii care prefațează Luna pentru Viață au descris acțiuni precum:

 • Marșul pentru viață;
 • Conferințe cu tematică pro vita;
 • Serate de film;
 • Ateliere pro vita;
 • Confecționarea de pancarte cu mesaje de susținere a vieții;
 • Vernisaje cu lucrări ale copiiilor din centrele catehetice;
 • Vizite în centrele care adăpostesc mame singure;
 • Organizarea unor grupuri de suport la nivel de parohie;
 • Vizite la maternitățile din împrejurimi;
 • Folosirea instrumentelor de lucru în sprijinul mamelor;
 • Promovarea online și offline a activităților;
 • Întocmirea unui calendar de acțiuni pro viață;
 • Oferirea de daruri pentru părinții fără posibilități de creștere ale unui copil. 

La finalul informării, preoții prezenți au avut prilejul de a participa la o sesiune de întrebări și răspunsuri, care au clarificat aspectele organizatorice și au putut aduce lămuriri cu privire la problematicile din teren atunci când vine vorba de susținerea unei mame sau a unei familii care trece printr-un moment de cumpănă la nașterea sau creșterea unui copil. 

În mod concret, pe lângă activitățile individuale care vor avea loc în parohii, Protoieria Bacău va organiza o serie de activități pe parcursul Lunii pentru viață, care vor aduce sprijin beneficiarilor prin intervenția specialiștilor și colaborarea cu autoritățile locale, după următorul program:

 • 11 martie 2024 – Conferință cu tema „Identitatea embrionului uman” la Teatrul Municipal „George Bacovia” – invitat diac. Petru Cernat;
 • 24 martie 2024, ora 11:30 – Marșul pentru Viață organizat în Buhuși, urmat de un spectacol la Casa de Cultură „Elisabeta Bostan”;
 • 24 martie 2024, ora 16:00 – Marșul pentru Viață organizat în Bacău, derulat pe tronsonul „Biserica „Sfântul Dumitru” din Narcisa – Piața Tricolorului”, urmat de un spectacol la scena amplasată de către Primăria Bacău în fața Casei de Cultură „Vasile Alecsandri”.

Alături de aceste acțiuni, Protoieria Bacău își propune să deruleze sesiuni de informare în licee din Bacău și Buhuși pentru elevii claselor a XII-a, vernisaje cu lucrări ale copiilor din Centrele Catehetice ale parohiilor, precum și un eveniment care va însemna finalul Lunii pentru Viață, ale cărui detalii vor fi stabilite ulterior. 

Activitățile acestui an au în vedere și tematica Anului Omagial al pastorației și îngrijirii persoanelor bolnave, precum și propunerile aduse de către sectorul social-filantropic și de misiune al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului. 

Pr. Răzvan-Dimitrie Radu

You may also like...