Delegat al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului prezent la simpozionul dedicat pastorației și îngrijirii bolnavilor din Pitești

În data de 12 februarie 2024, la Facultatea de Teologie, Litere, Istorie și Arte din Pitești a fost organizat un simpozion dedicat pastorației și îngrijirii bolnavilor. Cu această ocazie a fost prezentat volumul „Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur” tradusă în limba semnelor române. La evenimentul organizat la Facultatea de Teologie din Pitești au participat profesori și studenți, reprezentanți ai instituțiilor de profil, precum și preoți care își desfășoară activitatea în comunitățile pentru persoanele cu deficiențe de auz și de vorbire din țara noastră. În preambulul acestui eveniment s-a oficiat Sfânta Liturghie, apoi o slujbă de pomenire pentru surzii adormiți întru Domnul la Așezământul de Misiune Creștin-Ortodoxă pentru Deficienții de auz și de vorbire din Argeș.

Din partea Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului a participat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, preotul Gabriel Ichim-Radu, parohul bisericii „Sfântul Andrei Criteanul” din Bacău, preot care are în atribuțiile sale pastorale și de slujire are grijă și de persoanele surdo-mute din cadrul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, fiind în același timp și președinte al Asociației Naționale a Copiilor Surzi din România.

Cartea „Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur” tradusă în limba semnelor romane apare într-o formă nouă uniformizată conform noilor cerințe și necesități pe plan liturgic și pastoral, având în vedere ca prin Legea 27/2020, privind limba semnelor romane se recunoaște limba semnelor romane denumite LSR, limba specifică persoanelor surde și/sau hipoacuzice.

Cartea are ca și coordonator pe Pr. prof. Univ. Constantin Onu, preotul Gabriel Ichim-Radu având calitatea de coautor și colaborator. Ținând cont de faptul ca surzii din România, până la această dată nu au școlarizarea făcută prin intermediul limbajului mimico-gestual și nici posibilitatea de cunoaștere și înțelegere a conceptelor gesturilor de factură religioasă nou create, se impune ca implementarea acestor cunoștințe să se facă prin participarea efectivă la Sfânta Liturghie și la programele de catehizare specifice persoanelor surde.

You may also like...