Delegaţie a Patriarhiei Române la proclamarea canonizării Sf. Ioan Iacob de la Neamţ

Patriarhia Ierusalimului va proclama duminică, 31 ianuarie 2016, canonizarea Sfântului Ioan Iacob de la Neamţ. Patriarhia Română va fi reprezentată la eveniment de către o delegaţie a Bisericii noastre, condusă de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, care se află deja în Ţara Sfântă.

Delegația Patriarhiei Române a fost primită în 30 ianuarie 2016 de către Patriarhul Teofil al III-lea al Ierusalimului.

După această întrevedere, membrii delegaţiei au vizitat Sfântul Mormânt.

La întoarcere, delegaţia românească a oferit în dar Patriarhului Ierusalimului două icoane cu Sfântul Teofil Mărturisitorul și cu Sfântul Ioan Iacob Hozevitul.

La rândul său, Patriarhul Ierusalimului a oferit tuturor preoților câte o cruce pectorală de sidef și o icoana cu Maica Domnului Ierusalimitisa.

De asemenea, în această seară Delegaţia Bisericii Ortodoxe Române a vizitat Aşezământul românesc din Ierusalim.

Proclamarea oficială a canonizării Sfântului Ioan Iacob va avea loc la Mănăstirea Sfântul Cuvios Gheorghe de la Hozeva. Cu acest prilej, Sfânta Liturghie va fi oficiată de către Preafericitul Părinte Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului, împreună cu mai mulţi ierarhi, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi.

Hotărârea de proclamare a canonizării Sfântului Ioan Iacob de la Neamţ a fost luată în şedinţa Sfântului Sinod al Patriarhiei Ierusalimului, din toamna anului 2015.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a trecut în rândul Sfinţilor în 20 iunie 1992, sub numele de Sfântul Ioan Iacob de la Neamţ, având zi de prăznuire 5 august, data trecerii sale la Domnul.

You may also like...