Deschiderea „Întâlnirii tinerilor ortodocşi din toată lumea” din București – ITO 2016

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, aproximativ 40 de tineri ortodocși, reprezentând zona canonic-administrativă a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, au participat zilele trecute în municipiul București (1-4 septembrie), la „Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din toată lumea”. Din încredințarea Chiriarhului grupul a fost coordonat de către directorul Centrului Catehetic “Cuvioasa Parascheva” (Biroul de catehizare) din cadrul Sectorului Cultural al Administrației Eparhiale.  Evenimentul, organizat anul acesta de Arhiepiscopia Bucureştilor şi Patriarhia Română, s-a desfășurat în contextul “Anului omagial al educației religioase a tineretului creștin ortodox”. Cu acest prilej municipiul București a fost gazda întâlnirii a peste 2.500 de tineri ortodocşi din toate eparhiile Patriarhiei Române şi reprezentanţi ai mai multor Biserici Ortodoxe surori.

dsc_0058
dsc_0045
dsc_0051
dsc_0063
dsc_0295
dsc_0300
dsc_0374
dsc_0441
dsc_0465

La primele ore ale dimineții de joi grupul de tineri au fost întâmpinați la Catedrala Arhiepiscopală din Roman de către IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim, care i-a binecuvântat, încredințându-le drapelul eparhial și steagul național, rostind de asemenea o rugăciune de binecuvântare a călătoriei.

După un drum de câteva ore, în timpul căruia au rostit diferite rugăciuni și au  cântat, tinerii au ajuns la București, în după amiaza zilei fiind cazați în căminele studențești puse la dispoziție de organizatori. După aceea au primit însemnele reuniunii, îmbrăcând toți tricoul creat special pentru aceste eveniment de amploare națională și internațională. După care, cu tinerii s-au îndreptat spre Dealul Patriarhiei. Doi tineri îmbrăcați în portul tradițional specific zonei Moldovei au mers în fruntea grupului, purtând steagul cu stema eparhială.

Odată ajunși pe Colina Bucuriei, toți tinerii alături de preoții însoțitori, pr. Daniel-Ionel Marari, pr. Flavius Balaban,  pr. Adrian Alexandrescu și  pr. Florentin Vornicelu , au fost invitați pentru a participa la deschiderea evenimentului, care a fost precedat de oficierea unei slujbe de Te Deum ce a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, în prezenţa Patriarhului Daniel.

După slujbă, miile de tineri prezenţi pe Dealul Patriarhiei au intonat, împreună cu grupul psaltic Tronos, imnul de stat al României, Deşteaptă-te române! A urmat imnul întâlnirii tinerilor în interpretarea artistului Mihai Georgescu, acompaniat de Orchestra Metropolitană din Bucureşti, dirijată de Daniel Jinga, şi grupul psaltic Tronos, dirijat de protopsalt arhid. Mihail Bucă.

În continuare, Patriarhul României a adresat tinerilor un cuvânt de încurajare şi binecuvântare intitulat: Credinţa în Iisus Hristos – izvor de bucurie: „Vă încurajăm să cultivați cu bucurie iubirea față de familia creștină, care poate fi descoperită numai în Biserică, deoarece aici ea are valoare de icoană a iubirii lui Hristos faţă de umanitate, iar sfinţii Bisericii sunt modele de viaţă în Hristos şi rugători pentru toți tinerii din lume!”, a spus Prefericitul Părinte Patriarh Daniel.

A urmat prezentarea tuturor delegaţiilor participante. Câte doi tineri, purtând drapelele țării și al eparhiei pe care o reprezintă, au urcat pe scenă şi au primit binecuvântarea Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române. Cei doi tineri nominalizați pentru a reprezenta pe scenă Arhiepiscopia Romanului și Bacăului au  îmbrăcat costume tradiționale, unul din zona Bacăului, celălalt din zona Romanului.

Mesajul Preşedintelui României, dl. Klaus Iohannis, a fost transmis de domnul Sergiu Nistor, Consilier Prezidenţial – Departamentul Cultură, Culte şi Centenar. Guvernul României a fost reprezentat la ITO 2016 de dl. Victor Opanschi, Secretar de Stat pentru Culte, iar  Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice a fost reprezentat chiar de domnul ministru Ministru Mircea Dumitru. Prima seară, a “Întânirii Tinerilor Ortodocși din toată lumea” s-a încheiat cu multă speranță, fiind începutul unor noi prietenii de suflet.

You may also like...