Dineu cultural despre mărturisitorii din temnițele comuniste la Bacău

Sâmbătă, 27 mai 2017, cu binecuvântarea și participarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, Parohia Ortodoxă Lazaret din Bacău și Fundația ”Episcop Melchisedec” Filiala Bacău au organizat un dineu cultural cu tema ”Martori vii și mărturisitori din temnițele comuniste”.

dsc07807
dsc_9423
dsc_9390
dsc07811
dsc_9397
dsc_9439

Acest dineu cultural a reunit specialiști din diferite domenii, cercetători și cunoscători ai fenomenului prigoanei comuniste asupra celor care mărturiseau credința ortodoxă, care au evidențiat prin alocuțiunile rostite, aspecte legate de viaţa Bisericii şi a oamenilor de rând în cotidianul comunist.

Cu acest prilej au fost zugrăvite anumite chipuri de sfinţenie, pentru a da mărturie pentru cei care au avut de suferit în acea vreme de grea încercare, apărând credinţa în Dumnezeu şi demnitatea poporului român.

Totodată, la ințiativa Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, și pentru a cinsti memoria vie a celor care au suferit în temnițele comuniste, au fost invitați 3 mărturisitori trăitori în acele timpuri grele, foști deținuți politici din județul Bacău, care au împărtășit celor prezenți din experiența domniilor lor, dând astfel un exemplu grăitor de rezistență și mărturisire a credinței în vreme de prigoană.

Pentru cei 150 de invitați la acest dineu cultural au conferențiat domnii profesori Ioan Mitrea și Dănilă Ioan, Părintele Protopop de Onești, Pr. Bârgăoanu Ioan, domnul Alin Mureșan, director la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, alături de trei foști deținuți politici (Ivănescu Gheorghe, Lucia Andronic și Bulai Alexandru).

„Momentele artistice legate de interpretarea unor melodii tematice, poezii compuse de poetul Radu Gyr sau monologul lui Valeriu Gafencu intepretat de actorul Matei Bogdan de la Teatrul Bacovia din Bacău, precum și cuvântul de învățătură adresat de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim au reușit să ne transpună în atmosfera rezistenței Bisericii Ortodoxe Române în timpul prigoanei comuniste.  Credem că această întâlnire emoționantă la care am fost părtași va face să vibreze pe mai departe în sufletele noastre respectul față de acea întreagă generație de mucenici și mărturisitori, care au pătimit în temnițele comuniste. Ei cheamă generațiile de azi și de mâine la împăcarea cu Dumnezeu, la viața trăită în Hristos. Ei sunt boabele curate de grâu ale neamului acesta obidit, ce au putrezit în temnițele comuniste, ca să încolțească și să rodească o nouă generație duhovnicească, a declarat părintele Marius Iacobeanu, parohul de la parohia ortodoxă Lazaret din Bacău.

You may also like...