„Doamne și Stăpânul vieții mele” – O nouă etapă a Proiectului Catehetic „Mergând învățați toate neamurile” din Protoieria Bacău

Vineri, 24 februarie 2023, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, Protoieria Bacău a organizat la Central Plaza – Universul Sănătății o ședință de lucru privind implementarea unei etape din cadrul Proiectului Catehetic al Protoieriei Bacău „Mergând învățați toate neamurile”. Etapa intitulată „Doamne și Stăpânul vieții mele” se va derula în perioada 6 martie – 7 aprilie, pe perioada Postului Mare și va consta în susținerea de cateheze despre virtuți și păcate. 

În deschiderea ședinței, părintele protoiereu Eugen-Ciprian Ciuche a făcut o retrospectivă a ceea ce a însemnat etapa acestui proiect de Crăciun, intitulat „100 de cateheze în Postul Crăciunului”, a mulțumit celor implicați și a evidențiat rezultatele frumoase ale proiectului și faptul că acesta a fost unul bine primit de către comunitățile parohiale. Astfel, această reușită a generat implementarea celei de a doua etape cu prilejul Postului Mare.

Întâlnirea prezidată de către părintele protoiereu a adunat preoții selectați din parohii rurale și urbane ce se vor implica în implementarea proiectului și care vor ajunge la un număr de peste 40. Clericii prezenți au putut afla de pașii derulării proiectului și și-au reîmprospătat cunoștințele cu privire la etapele specifice alcătuirii unei cateheze, prezentate succint de către părintele Bogdan Hărăbor de la Parohia Plopana.

Prima întâlnire din cadrul implementării acestui proiect a vizat în mod concret prezentarea lui și familiarizarea cu etapele derulării acestuia. Astfel, părintele protopop a evidențiat perioada proiectului și a subliniat faptul că aceste cateheze vin spre folosul sufletesc al credincioșilor păstoriți, pentru a ajuta la formarea duhovnicească atât a preotului cât și a credincioșilor pe timpul Postului Mare, așa cum s-a procedat și în etapa precedentă a acestui proiect, derulată în perioada Postului Nașterii Domnului. 

Astfel, prin implicarea clericilor, va rezulta un număr de 40 de cateheze, dar și o planificare a parohiilor în care vor fi susținute. Modul de prezentare este unul bine sistematizat, astfel încât fiecare preot din mediul urban sau rural va trebui să își prezinte cateheza la parohia sa și la încă două parohii din Cercul Pastoral arondat. 

Cu prilejul acestei întâlniri, slujitorilor sfintelor altare le-au fost puse la dispoziție teme specifice care fac referire la perioada de pocăință a Postului Mare, acestea deservind drept temei și exemplu pentru urcușul duhovnicesc pe care fiecare credincios îl are de parcurs în timpul postirii. 

O etapă distinctă a proiectului catehetic „Mergând învățați toate neamurile” o reprezintă Sinaxa ce va avea loc joi, 2 martie 2023 la Parohia Nănești, în cadrul căreia vor participa alți 24 de preoți care vor susține în cadrul întâlnirilor Cercurilor Pastorale de peste an catehezele propuse de către Patriarhia Română. Această etapă va avea în vedere tratarea temelor care fac referire la specificul Anului Omagial 2023 – al pastorației persoanelor vârstnice. 

You may also like...