Doi ierarhi în rugăciune lângă sicriul tinerei din Bacău decedată în clubul ”Colectiv”

ÎPS Părinte Arhiepiscop Ioachim și PS Părinte Episcop Macarie al românilor din Europa de Nord, alături de un sobor de preoți băcăuani s-au rugat la biserica ”Sf. Împărați” din municipiul Bacău, luni – 09 noiembrie 2015, lângă catafalcul Elenei Andra Toader, tânără fiică a Eparhiei Romanului și Bacăului decedată în incediul de la clubul ”Colectiv” din București.

 
20151109_170921
20151109_171332
20151109_174335
20151109_175234

În inima bisericii ”Sfinții Împărați”, chipul Andrei Elena veghează părinții și prietenii veniți la rugăciune. De-a dreapta catafalcului, durerea nespusă a familiei, iar de-a stânga lacrimile despărțirii prietenilor și cunoscuților din Bacău. În vârstă de 30 de ani, Andra Elena Toader a murit la Spitalul Floreasca. Andra era din Bacău şi lucra ca fotograf la un studio de evenimente. Ea se afla în momentul declanşării incendiului, în clubul ”Colectiv”, împreună cu sora sa, Gabriela.

Aici și acum, unde nimeni și nimic din tulburarea lumească nu mai poate pătrunde, s-a pogorât balsamul mângâietor al  rugăciunilor Bisericii. ÎPS Arhiepiscop Ioachim și PS Episcop Macarie al românilor din Europa de Nord alături de un sobor de preoți băcăuani și-au plecat genunchii sufletelor așa cum au făcut-o în fiecare zi de slujire. De data aceasta, lângă trupul neînsuflețit al Andrei Elena.  În smerenie și cu ochii înlăcrimați, în sfânta biserică, toți șoptesc rugi, murmurând adevărul de credință din cântările pentru cei adormiți. La un moment dat, cu mâinile împreunate deasupra sicriului, Arhiepiscopul Ioachim citește rugăciunea de dezlegare pentru fiica Eparhiei Romanului și Bacăului, pentru fiica sa duhovnicească. Apoi, își îndreaptă pașii către sora, Gabriela, cea care a scăpat în chip minunat din incendiul de la clubul ”Colectiv”. Cuvintele de mângâiere ale părintelui duhovnicesc se împletesc cu lacrimile familiei măcinate de suferință.  Imagini care mărturisesc ce înseamnă Biserica noastră.

”Mi-am dorit mult să ne rugăm împreună, să fim alături pentru a aduce prinos de rugăciune și mângâiere la catafalcul tinerei Elena Andra. În aceste clipe de încercare nu putem decât să fim împreună cu Mântuitorul Hristos, pacea și mângâierea sufletelor noastre. Inima Elenei Andra a încetat să mai bată în această lume, însă de acum înainte inima ei va bate prin inimile noastre, care se unesc în comuniune de rugăciune. De aceea, în aceste momente foarte grele pentru noi toți nu găsesc mai potrivite decât cuvintele Mântuitorului Hristos adresate lui Iair, tatăl căruia i-a murit fiica: ”Nu mai plângeți!” Sigur că ne întristăm omenește, dar așa cum Hristos Domnul a ridicat-o din moarte la viață pe fiica lui Iair, o va ridica și pe Elena Andra. Cu toții vom adormi, dar cu nădejdea că ne vom trezi la învierea de obște, când vor fi un cer nou și pământ nou. Consolarea noastră adâncă este ancorată în credință, în credința noastră creștină în înviere”a declarat Preasfințitul Părinte Macarie.

 ”În aceste momente de încercare, de despărțire de cei dragi, conștientizăm mai bine cât de trecători suntem prin această viață. Însă pentru Elena Andra a venit prea devreme, prea dureros, prea violent, momentul plecării din această viață. De aceea, în mod deosebit, ne-am adunat astăzi și noi, ierarhii, și frații preoți, pentru a-i mângâia pe cei ai casei și a ne consola și noi înșine, adânc marcați de aceste momente grele, văzând cum s-au jertfit tinerii noștri în aceste clipe de năpraznă, de foc devastator. O vom pomeni în toată vremea pe Elena Andra, ca Dumnezeu să odihnească sufletul ei acolo unde nu este durere,  nici întristare, nici suspin”a mai spus ierarhul românilor din Europa de Nord celor prezenți la biserica ”Sf. Împărați”.

La rândul său, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a adresat un cuvânt de compasiune familiei îndoliate, îndemnând pe toți băcăuanii să se roage atât pentru cei mutați din această viață, cât și pentru cei aflați pe patul de spital, în grea suferință.

”În această lume amnezică trebuie să facem anamneză, să ne amintim de Elena Andra și de toți cei care s-au dus în viața veșnică. Dar să nu uităm că noi cei care am rămas, iar aici se află și sora sa, Gabriela, trebuie să fim alături unii de ceilalți, căci Dumnezeu a rânduit să  nu uităm nici pe cei aflați în spitale. De aceea, luni, la început de post, la ora 17.00, ne vom reîntâlni pentru a ne ruga în taina Sfântului Maslu, pentru toți tinerii care sunt în suferințe groaznice în spitalele din țară și de peste hotare. Ne vom ruga împreună pentru ei, ca Dumnezeu să-i aibă în pază, iar El văzând dragostea noastră, ne va acoperi cu dragostea Lui”a spus ÎPS Părinte Ioachim.

,Înainte de a se așterne tăcerea, biserica a răsunat de cântarea ”Hristos a înviat din morți, cu moartea pe moarte călcând…”, încheind prima seară de priveghere.

You may also like...