Dublă sărbătoare la Metocul chiriarhal „Sfinții Ioachim și Ana” Itești

În ziua de prăznuire a Sfinților Părinți Ioachim și Ana, metocul chiriarhal de la Itești își serbează hramul. De câțiva ani, bucuria hramului este completată de cea a serbării zilei onomastice a IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim, care poposește în mijlocul micii obști monahale, pentru a petrece în liniște și rugăciune ziua ocrotitorului său, al cărui nume l-a primit în urmă cu 40 de ani, la tunderea în monahism.

La Sfânta Liturghie arhierească au participat anul acesta, alături de Chiriarh, arhim. Pimen Costea, Vicar eparhial, cei 6 preoți protopopi ai protoieriilor de pe cuprinsul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, preoți, monahi, monahii și credincioși care și-au dorit să fie în comuniune cu ierarhul lor la acest ceas de sărbătoare.

În cuvântul rostit la finalul Sfintei Liturghii, părintele vicar eparhial, arhim. Pimen Costea, a vorbit despre sărbătoarea Sfinților și Drepților Părinți Ioachim și Ana, „Drepții Vechiului Testament sunt puțini la număr și toți cei care poartă acest apelativ de drepți sunt cei care s-au încrezut în cuvântul lui Dumnezeu și au crezut făgăduinței lui Dumnezeu. Deși îndoiala și-a făcut loc în inima lor, neputând avea copii până la bătrânețe, Sfinții Părinți Ioachim și Ana, spublerând îndoiala cu rugăciunea, s-au învrednicit de roade binecuvântate și ne-au lăsat ca moștenire pe Sfânta Fecioară Maria, din care avea să se nască Mântuitorul nostru Iisus Hristos.

Vă dorim, Înaltpreasfinția Voastră, ca înțelepciunea lui Dumnezeu și dreptatea Lui să le aveți și să le folosiți în tot ceea ce faceți, să duceți la îndeplinire dreptatea lui Dumnezeu, călăuzindu-ne în așa fel încât ceea ce vom face să fie mereu bine-plăcut Lui.”

Continuând și completând aceleași idei, în cuvântul rostit cu această ocazie, IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim a vorbit despre dreptate și înțelepciune ca atribute ale lui Dumnezeu. «Atunci când Dumnezeu aplică dreptatea, noi spunem adesea „m-a pedepsit Dumnezeu”, deși El acționează înspre binele nostru întru milostivirea Sa. Înțelept este cel care arată, prin acțiunile sale, pronia divină manifestată spre binele creației, căci altfel dreptatea noastră înaintea lui Dumnezeu e „ca o cârpă lepădată”.»

În continuare, ierarhul a amintit despre faptul că în ziua Sfinților Părinți Ioachim și Ana se cuvine să ne cinstim cu toții părinții duhovnicești și trupești, fie ei încă vii sau adormiți întru Domnul: „Aici, la Itești, este foarte evident că omul sfințește locul. Acest spațiu a înflorit în ultimii ani, sub coordonarea părintelui exarh arhim. Nicodim Bițic, care, alături de monahiile îndrumate de maica Stareță Chiriachi, ne oferă un loc de întâlnire și rugăciune, unde avem prilejul ca, în ziua onomastică, să ne gândim la născătorii noștri în duh sau după trup, pe care cu toții trebuie să îi cinstim în mod deosebit în ziua de prăznuire a Sfinților Părinți ai Maicii Domnului.”

La final, s-a făcut și o slujbă de pomenire pentru cei adormiți întru Domnul, părinții după trup ai IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim – Neculai și Anica –, dar și cei duhovnicești – arhim. Ioanichie, arhim. Paisie, arhim. Cleopa, pr. Dumitru Stăniloae și alți preoți, monahi și monahii, pe care chiriarhul sărbătorit astăzi îi poartă în „panteonul sufletului său”.  (Mioara Ignat)

You may also like...