Dumbrava

Parohia Dumbrava
Biserica parohială cu hramul „Sf. Dumitru”
Adresă Dumbrava, Itești, Bacău
Personal clerical
Pr. Paroh Dumitru Dan Bumbea
Dascăl Florin Iulian Olariu

Parohia Dumbrava
A. Istoricul comunității parohiale

Parohia Dumbrava, com. Itesti apartine administrativ de Protopopiatul Bacău. Numele satului este legat de existenta unei paduri seculare pe aceasta colina, inca de pe timpul lui Stefan cel Mare. Circula o legenda cum ca sfantul domnitor, la vanatoare pe aceste meleaguri, a fost salvat de bastinasi din impresurarea unui grup de cotropitori tatari.
Satul Dumbrava are o istorie relativ recenta, fiind infiintat, in perioada interbelica, prin improprietarirea veteranilor de razboi. In primele decenii de existenta, in Dumbrava existau doar cateva case, la distante mari unele de altele. Primii locuitori proveneau din comunele vecine. Pana in anul 2005, satul Dumbrava a apartinut administrativ de Comuna Beresti-Bistita. Pe data de 5 iulie 2005, s-a reînfiinţat Comuna Iteşti prin desprinderea din comuna Bereşti-Bistriţa a satelor Iteşti, Dumbrava, Ciumaşi, şi Făgeţel. Primele atestări documentare ale satului Iteşti datează din 19 aprilie 1599, iar denumirea i se datorează boierului Itescu, întemeietorul aşezării.
Iteştiul este cel mai mare dintre satele componente ale comunei, având o suprafaţă de 265 hectare. Urmează satul Dumbrava, cu 149 hectare, care-i traversat de DN 2 (E85); satele Ciumaşi şi Făgeţel sunt mai mici şi se situează pe spinarea stâncoasâ a dealului învelit cu o manta de arbuşti (cătină, alun …), ce ţărmureşte la est râul Bistriţa.
Satul Dumbrava este aşezat in zona estica a comunei, în partea nord-estică a oraşului Bacău, pe o zonă colinară şi de şes şi este mărginit de râurile Siret şi Bistriţa, care vin de la est şi de la vest, îndreptându-se unul spre celălalt şi strângându-şi laolaltă apele, mai apoi, în apropierea Bacăului, pentru ca să se reverse, mai la vale, în Dunăre, lângă Galaţi. Relieful satului şi tipul climatic specifice zonei de silvo-stepă (cu ierni aspre şi veri călduroase) sunt favorabile agriculturii şi plantaţiilor de pomi fructiferi (predomină aşadar, producţia de cereale, legume, fructe, dar şi sectorul zootehnic, de creştere a animalelor şi păsărilor).
În partea de vest a satului se află linia ferată Bacău-Roman , iar prin mijlocul satului trece șoseaua naționala DN2 (E85), dumbravenii, si nu numai, beneficiind de stație C.F.R. și stații de transport rutier. Din analiza planului de Amenajare a Teritoriului Național – Secțiunea I – Căi de comunicație rezultă că pe teritoriul satului Dumbrava va trece autostrada care va face legătura dintre București și nordul Moldovei. Autostrada va urma în general traseul lui DN2 (E85).

B. Istoricul bisericii parohiale
Parohia Dumbrava a fost infiintata pe 1 mai 2001, desprinzandu-se din Parohia Itesti. Viata duhovniceasca a crestinilor ortodocsi din satul Dumbrava a fost profund legata, inca de la infiintarea satului, de cea a ortodocsilor din satul Itesti. Dumbravenii decedati erau ingropati in cimitirul Parohiei Itesti, dupa un drum de aproximativ 3 km. Botezurile si cununiile se oficiau tot in satul vecin.
Nevoia de biserica proprie s-a manifestat cu riscuri mari prin ridicarea, fara autorizatia statului ateu, a unui schelet de lemn pentru o bisericuta( deceniul 8, sec. 20). A fost demolata, fiind „nepotrivita” cu scoala din apropriere. Credinciosii dumbraveni nu s-au descurajat si, in aceeasi perioada, au reusit infiintarea propiului cimitir. Au ridicat mai apoi, cu indrumarea preotului Petru Chelaru, si o capela mortuara, de mici dimensiuni, cat sa adaposteasca doar rudele decedatului.
Daca regimul comunist nu ar fi fost inlaturat prin revolutia din 1989, satul Dumbrava ar fi disparut pentru a face loc „emanciparii CAP-iste”. Dupa 1989, comunitatea satului Dumbrava s-a intarit cu familii noi. In prezent sunt aproximativ 100 de case locuite. Vechea capela mortuara putea cuprinde in rugaciune doar aproximativ 15 persoane. Asfel ca, in anul 1995, s-au inceput demersurile reorganizarii spatiului eclesial pentru a-l face mai incapator. Eforturile au fost de exceptie, reusindu-se ridicarea unei biserici nu foarte mari, nici foarte inalta, dar potrivita nevoilor duhovnicesti ale dumbravenilor. Biserica, in forma de cruce, are doua turle, una pe privor si cealalta pe naos. Pictura, in stil neobizantin, a fost realizata de pictorul itestean Vasile Popescu.
Slujba de sfintire s-a savarsit in data de 27.08.2000 de catre P.S. Ioachim Bacauanul, pe atunci arhiereu vicar al Episcopiei Romanului, cu binecuvantarea P.S. Eftimie. Cu ziua de 1 mai 2001 satul Dumbrava s-a desprins din cadrul Parohiei Itesti, devenind parohie de sine statatoare. Toata curtea bisericii, cuprinzand si cimitirul, a fost inprejmuita cu gard de scandura. A fost sapata fantana la 23 m pentru a deservi nevoile bisericii.
Intre anii 2003-2008 s-a construit Casa de praznuire, prevazuta cu sala de mese pictata, bucatarie si arhiva. In anul 2012 s-a inceput restaurarea clopotnitei vechi, modificandu-se stuctura pe stalpi ornamentali si adaugandu-i-se camera mortuara.
Prin toate activitatile duhovnicesti, educative, pastorale, social-filantropice si administrative, Parohia Dumbrava se manifesta ca o comunitate unita in credinta si simtire in urcusul permanent spre mantuirea in Hristos.
In cadrul parohiei, prin implicarea tuturor credinciosilor, se organizeaza activitati catehetice in cadrul slujbelor divine. Cu implicarea voluntara a unui tanar deosebit s-a organizat un cor de copii cu rezultate deosebite.

C. Cimitirul
A fost infiintat in deceniul al-8-lea, sec. 20, pe terenul donat de o familie dreptcredincioasa. In acelasi perimetru, s-au construit vechea capela, si, mai tarziu, in locul acesteia, actuala biserica.
Parohia Dumbrava este alcatuita din 42 de crestini vaduvi si 50 de familii.

You may also like...