Duminica Ortodoxiei în inima Eparhiei Romanului și Bacăului

Câteva mii de credincioși romașcani și pelerini din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului au participat la procesiunea din Duminica Ortodoxiei organizată în municipiul Roman. Pentru prima oară anul acesta, cu binecuvântarea ÎPS Arhiepiscop Ioachim, în Piața Roman Mușat au fost aduse și raclele cu moaștele sfinților aflate la bisericile din cuprinsul eparhiei.

Câteva mii de credincioși romașcani și pelerini din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului au participat la procesiunea din Duminica Ortodoxiei organizată în municipiul Roman. Pentru prima oară anul acesta, cu binecuvântarea ÎPS Arhiepiscop Ioachim, în Piața Roman Mușat, au fost aduse și raclele cu moaștele sfinților aflate la bisericile din cuprinsul eparhiei.

Așa cum s-a îndătinat în această zi, procesiunea a debutat cu o slujbă de mulțumire oficiată de ÎPS Părinte Arhiepiscop în prezența reprezentanților autorităților locale, a peste două sute de preoți din cele cinci protopopiate ale Eparhiei, a pelerinilor și a numeroși copii. În cuvântul rostit, primarul orașului, Laurențiu Leoreanu, a lăudat inițiativa ÎPS Părinte Arhiepiscop Ioachim, afirmând faptul că ”nu cred că cineva are dreptul să ne scoată ceva din suflet, din datina și obieceiul strămoșesc. Poporul român este puternic ancorat în tradiția și trăirea creștină. Nimeni nu are dreptul vreodată să încerce să ne scoată icoana din biserică, sau elementele prin care religia creștină se transmite din generație în generație”, a menționat primarul urbei în cuvântul rostit cu acest prilej. La rândul său, ÎPS Părinte Arhiepiscop a prezentat motivațiile acestei procesiuni desfășurate în contextul serbării “Anului omagial al misiunii parohiei şi mănăstirii astăzi” și ”Anului comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur și al marilor personalități locale”:  ”suntem aici pentru a prezenta tezaurul cel mai scump din eparhie, sfintele moaște ale sfinților așezate spre închinare în diferite biserici ale eparhiei. Acestea sunt purtate cu evlavie de credincioși, fiind aduse aici, la Roman, pentru prima dată, urmând a fi așezate în mod solemn, spre închinarea credincioșilor, la Catedrala Arhiepiscopală”, a menționat ÎPS Ioachim.

”De asemenea, suntem aici pentru a spune Da lui Dumnezeu în școli. În calitatea noastră de ierarh, vrem să vă cerem sprijinul pentru această oră de Religie, pentru ca acest ”Da” spus lui Dumnezeu în școală,  să fie evident, spus din toată inima. Să fie un ”Da” și pentru cei care se preocupă de creșterea și educația tinerei generații, a noilor oameni, pe care să-i scriem cu ”O” majuscul, și pe care să-i așezăm în panteonul ființelor raționale și a oamenilor mari din sânul poporului român, pentru a structura identitatea culturală și națională a acestui neam”a mai adăugat ÎPS Ioachim.

”Problematica discriminării orei de religie nu este nouă. Învățătura despre Hristos în școală a fost mai totdeauna discriminată, mai ales în anumite momente ale istoriei, iar unul dintre acestea este perioada comunistă. Discriminarea și umilința orei de religie era de înțeles în perioada comunismului, când ateismul era ideologia statului, iar religia era considerată ”opium pentru popor”. Astăzi ne întrebăm, însă, în baza cărui principiu democratic trebuie să depunem cerere pentru a exercita dreptul de a ne educa copiii în credința în care am fost botezați? Vă îndemnăm să vă preocupați astfel încât copiii voștri să învețe cine a fost Blândul Iisus, Care ne învață doar ce este bun și frumos, Care ne explică cum să înlocuim viciile noastre cu virtuțile. Ora de Religie ne învață cum să ne rugăm și să trăim frumos. De ce să li se interzică tinerilor să relaționeze personal cu Dumnezeu! Cei care sunt împotriva orei de religie nu înțeleg, ori se fac că nu înțeleg, faptul că este vorba de o educație sănătoasă, care se ocupă de sănătatea spirituală a copiilor, a poporului nostru”a mai spus ierarhul.

La rândul său, preotul Dragoș Munteanu, protopop de Roman, a reiterat importanța acestei procesiuni din Duminica Ortodoxiei, manifestându-și bucuria de a se implica și în acest an, alături de preoții protopopiatului, în organizarea acesteia. Apoi, a nominalizat pe  tinerii premianți ai concursului ”Icoana din sufletul copilului” dedicat sfintelor icoane, doi dintre aceștia, elevi ai Liceului Teologic ”Episcop Melchisedec”, primind  și burse de studiu. După aceasta, în cântări specifice Postului Mare, participanții la procesiune au plecat spre Catedrala Arhiepiscopală, unde ÎPS Ioachim a citit din acatistele sfinților ale căror moaște au fost expuse spre închinare, îndemnându-i pe credincioși să se închine acestora și să nu-i uite pe înaintașii lor care au cinstit și iubit cu aleasă dragoste aceste sfinte relicve ale Bisericii lui Hristos.

You may also like...