„Dumnezeu ne știe pe fiecare după nume” – parastas pentru necunoscuții pe care nu mai are cine să îi pomenească

În duminica a 24-a după Rusalii, IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim a oficiat slujba de pomenire a persoanelor a căror identitate nu este cunoscută înmormântate în cimitirul parohiei Șerbănești din Bacău. Anul acesta, în același context, au fost pomeniți și Teodora-Magdalena, tânăra decedată în tragicul incendiu de la Colectiv, dar și pr. Ionuț Căsăneanu, fiu al parohiei, de la a cărui trecere la cele veșnice se împlinesc săptămâna viitoare 40 de zile.

De 8 ani, cu binecuvântarea IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim, în Parohia Șerbănești din Bacău, în perioada cuprinsă între Moșii de toamnă și hramul Bisericii „Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil”, din cimitirul parohiei, se organizează o slujbă specială de pomenire pentru persoanele a căror nume nu este cunoscut, care au fost abandonate la morga spitalului orașului.

Prezent la slujba de astăzi, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim a explicat credincioșilor de ce faptul de a nu le cunoaște identitatea nu este o piedică în a-i pomeni pe cei necunoscuți: „Avem și sfinți fără nume și eroi fără nume. Să nu ne întristăm, pentru că Dumnezeu ne știe pe fiecare după nume. O rugăciune (pentru cei pomeniți astăzi n.red.) ar putea suna așa: Pomenește, Doamne, pe cei ale căror nume numai Tu le știi, în Împărăția Ta și așază-i cu drepții și cu sfinții!

Moartea nu este un sfârșit, ci este o ușă cu trecere într-o altă cameră și într-o altă viață, viața veșnică. Despre cel care moare se spune că „a adormit întru Domnul”, căci cimitirul este un dormitor.”

Aproape 100 de persoane decedate, despre a căror familie nu se știe nimic, au fost preluate și înmormântate de-a lungul anilor în cimitirul parohiei Șerbănești, preoții slujitori și credincioșii fiind cei care au asigurat toate cele necesare înmormântării și pomenirii la soroacele rânduite a celor pieriți în singurătate, pe care nu are cine să îi pomenească. „Încercăm cumva să păstrăm ceea ce a intrat în obișnuința noastră de creștini și să păstrăm ceea ce este de făcut pentru sufletele celor pe care noi îi iubim. Ne aducem astăzi aminte, așa cum am făcut-o de fiecare dată și în anii din urmă, de cei pe care îi avem îngropați în cimitirul parohiei, pe care i-am găsit la morgă și pe care i-am înmormântat aici, cu voia lui Dumnezeu și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim. Sunt peste 96 de persoane îngropate de-a lungul timpului, cu identitate necunoscută. Pentru aceștia, am format de-a lungul a opt ani o tradiție de pomenire. Ne amintim astăzi și de cei care au pierit în incendiu de la Colectiv, fiindcă aici se află înmormântată și una dintre victimele tragicului accident de acum 6 ani, Teodora-Magdalena.”, a declarat părintele paroh Adrian Ghinea.

Evenimentul a devenit prilej anual de acțiuni filantropice, căci ofrandele adunate cu această ocazie – alimente, dar și îmbrăcăminte – sunt dăruite copiilor și bătrânilor instituționalizați, ajungând la 16 astfel de așezăminte, unde sunt distribuite de preoții și credincioșii parohiei.

You may also like...