Ediția a VII-a a Școlii de vară „Didascalos” în Parohia Șerbănești
În perioada 17 – 22 iulie 2023, în Parohia Șerbănești s-a desfășurat cea de-a șaptea ediție a Școlii de vară „Didascalos”. Având binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, în data de 17 iulie a.c. au început activitățile școlii de vară ce au implicat anul acesta un număr impresionant de profesori coordonatori și voluntari.
În data de 17 iulie a.c., în Parohia Șerbănești au început activitățile școlii de vară ce au implicat anul acesta un număr impresionant de profesori coordonatori și voluntari. Sub îndrumarea și coordonarea acestora, peste 100 de copii au participat la diverse ateliere desfăşurate în incinta Centrului cultural-catehetic „Teodosie Atanasiu”, în biserică sau în curtea bisericii, în fiecare zi fiind abordate diferite teme educative, culturale şi catehetice, sub atenta supraveghere a preoţilor, a voluntarilor şi a cadrelor didactice. În acest an, voluntarii parohiei au avut și sprijinul voluntarilor A.S.C.O.R. Bacău, coordonați de către președintele filialei, Vlad Țuțurlan.
Activitățile s-au desfășurat zilnic în intervalul orar 08.30 – 16.00. În acest interval, copiii au primit o masă caldă, precum și o gustare cu fructe și dulciuri, iar în ultima zi, cei mici au primit în dar o excursie de o zi din partea parohiei.
Pe parcursul fiecărei zile a avut loc o prezentare de cateheză, susținută de preoții parohiei, urmată de diverse ateliere de creație, activități menite să le inspire celor mici dorința de cunoaștere și de implicare activă în bunul mers al societății de astăzi. Aici, copiii învață cum pot deveni exemple pozitive pentru cei din jur și deprind abilități sociale pe care trebuie să le aibă oricare dintre ei. Legătura vie între cultura și spiritualitatea românească a fost materializată,în cadrul școlii de vară, într-un parteneriat cu școala gimnazială „Nicu Enea” și Liceul Tehnologic „Petru Rareș” – Șerbănești astfel încât unele dintre activități s-au desfășurat în incinta sălilor de clasă.
Programul a fost împărțit în etape de lucru și grupe de copii aferente, așa încât cele cinci grupe formate au putut parcurge întregul proces de educație, dezvoltare și formare propus.
În primele două zile, micii enoriași și tinerii adunați în incinta bisericii au participat la activitățile propuse de colaboratorii implicați, după cum urmează: „Integrare și socializare. Legătură și cunoaștere prin joc” – psiholog Marcu Elena, „Obiceiuri sănătoase. Piramida alimentară” – înv. Marcu Nicoleta – Grădinița „Nicu Enea” Bacău, „Artă și cunoaștere, planșă reprezentativă: Copacul fericit” – prof. înv. primar Trifan Alina – C.N. Pedagogic „Ștefan cel Mare”, prof. înv. primar Elena Rodica Marin – Colegiul „N. V. Karpen” Bacău, Mirela Dragastan – „Din tainele albinelor „, Maria Cristea – „Tehnici de vopsire și transfer”, Luminița Marin – „Obiceiuri din cultura japoneză”, Camelia Ciobanu – „Dansuri moderne”, Lizeta Teodorescu – „Învățăm să ne cunoaștem prin felul în care comunicăm”. În cadrul rubricii de cunoaștere a unor obiceiuri din cultura japoneză s-au urmărit următoarele lucruri: prezentarea etichetei ceremoniei ceaiului în Japonia, cele 4 principii de bază, postura elegantă din timpul ceremoniei, îmbrăcămintea, rolul ustensilelor și scopul acestui ritual, de asemenea, importanța acestei ceremonii în trecut și în lumea modernă. Mesajul de bază: când ni se servește ceva de către o gazdă, un om e bine să observe cu atenție, interes și apreciere mișcările pregătitoare ale gazdei, iar gazda, la rândul ei, să facă totul cu respect și atenție pentru musafir.
Tot în cadrul școlii de vara „Didascalos”, subgrupa A2 a desfășurat următoarele activități, sub îndrumarea coordonatorilor: înv. preșcolar Georgeta Roman, prof. Mihaela Popescu, Școala gimnazială „Miron Costin” Bacău și prof. lb. Engleză Dana Tilita, Școala gimnazială „Dr. Al. Șafran” – Bacău:
– Din tainele Universului;
– „Lăsați copiii să vină la Mine” – colaj;
– Jocuri în aer liber;
– „Poftiți la ceai!”;
– Semaforul Emoțional;
– Hora din Moldova – dans popular;
– Stupul Vesel;
– Activitate practică „Sporul Casei”;
– „Masterchef: salata de fructe.
Alexandra Ciuche, muzeograf la observatorul astronomic „Victor Anestin” a vorbit, într-o activitate de debut intitulată „Din tainele universului”, despre planete, despre cum a ajuns omul în spațiu și despre cum arată viața în spațiu.
În ziua de miercuri, micii enoriași s-au spovedit, iar în ziua de prăznuire a Sfântului Ilie – joi, 20 iulie, au primit Taina Sfintei Împărtășanii. În după – amiaza zilei dl Dan Ilie, economist în cadrul BNR Bacău, le-a vorbit celor prezenți despre istoria și evoluția banilor în lume, despre elementele de siguranță ale bancnotelor și despre condițiile în care pot fi schimbați banii deteriorați. În a doua parte a zilei de joi, după Sfânta Liturghie, artiști de la „Teatrul de păpuși” Bacău au pătruns în lumea celor mici încurajându-i să-și exprime liber emoțiile în diferite situații. Rolul teatrului de animație în viața unui copil este important. Binele, Adevărul și Frumosul trebuie să triumfe până la urmă în această viață.
În ziua de vineri, alături de toți cei implicați au fost și reprezentanți ai structurilor Ministerului Afacerilor Interne: Inspectoratul de Poliție Județean Bacău, Compartimentul de Prevenire și Analiza Criminalității, Biroul Siguranță Școlară și Serviciul Rutier Bacău, Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Bacău și Agenția Națională Antidrog. Aceștia au abordat teme specifice siguranței copiilor și adolescenților, precum: siguranța pe internet, prevenirea violenței și delincvenței juvenile, prevenirea bullying-ului etc. Cu această ocazie au fost prezentate următoarele teme: prezentare ANA și CPECA Bacău, efectele consumului de tutun, alcool și droguri asupra consumatorului și asupra celor apropiați, informații despre riscurile și efectele consumului de tutun, alcool și droguri ilegale, implicații legale ale consumului de droguri. Spre finalul zilei, un grup de animatori a încântat inimile celor mici prin cântece, jocuri și dansuri ale copilăriei.
Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Bacău au pătruns în „lumea” tinerilor și prin ateliere interactive cu informațiile pe care un tânăr trebuie să le cunoască spre a fi un cetățean onorabil, dar și pentru a se păzi de tentațiile care tind să apară de cele mai multe ori pe parcursul vieții în societatea de astăzi. Totodată, participanții au avut prilejul de a se bucura de prezența unor membri ai Serviciului de Ambulanță Bacău care le-au împărtășit copiilor informații cruciale în ceea ce privește salvarea unei vieți, precum și alte lucruri practice, utile în diferite momente ale vieții.
Următoarea zi, sâmbătă, 22 iulie a.c., a fost una de pelerinaj. Astfel, toți cei implicați în eveniment au vizitat mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului”, au participat la slujba de hram și au servit o gustare și un dulce la poalele Meteorei Bacăului unde s-au bucurat de peisajul mirific de aici. Un moment deosebit a fost întâlnirea cu Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim, prezent la slujba de hram. Într-o atmosferă de rugăciune, alături de părinții slujitori, prezenți la acest eveniment sfânt, micii creștini au rostit, la îndemnul Părintelui Arhiepiscop, rugăciunea „Tatăl nostru” și au fost binecuvântați la întoarcere. Prânzul zilei a fost luat în aer liber, prilej cu care toți participanții au socializat, petrecând momente de neuitat împreună.
„Pe parcursul acestei săptămâni, copiii au înțeles importanța rugăciunii ca model pentru o trăire autentică, prin jocuri și metode didactice, le-au fost transmise valorile creștine, importanța rugăciunii, a lucrului în echipă și a prieteniei”, prof. înv. primar Elena Rodica Marin.
Duminică, 23 iulie a.c. toți participanții la Școala de vară au luat parte la Sfânta Liturghie și s-au împărtășit cu Sfintele Taine. La finalul slujbei, în prezența părinților și a bunicilor, ei au organizat un mic spectacol și au primit diplome și premii simbolice de la părintele paroh Adrian Ghinea, de la părintele Ciprian Gunea și de la părintele Constantin Busuioc, slujitori ai acestei parohii.