Educația tinerei generații și provocările timpurilor moderne, prezentate la Protopopiatul Bacău
Educația tinerei generații în timpurile de azi a constituit subiectul principal al conferinței pe care părintele prof. univ. dr. Cristinel Teșu, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă ”Dumitru Stăniloae” din Iași, a susținut-o astăzi, 26 ianuarie, la sediul Protopopiatului Bacău.
Problematica educației copiilor, concepte și concepții noi privind metodele psihologice și psihopedagogice de comunicare cu tinerii, toate acestea corelate cu învățătura sfinților Părinți ai Bisericii noastre, în mod special Sfântul Ioan Gură de Aur, au fost prezentate de părintele prof. univ. dr. Cristinel Teșu, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă ”Dumitru Stăniloae” din Iași, preoților băcăuani în cadrul conferinței susținute astăzi, 26 ianuarie 2016, la Protopopiatul Bacău.
Întâlnirea, organizată cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, în contextul ”Anului omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox”, a constituit un veritabil curs de spiritualitate creștină prin perspectiva noilor cercetări în domeniul psihologiei, care vin să confirme rolul pe care credința, dragostea și rugăciunea le au în viața omului. Din prezentările distinsului invitat n-au lipsit nici referințele la locul și rolul pe care tehnologia modernă le are în viața tinerilor în general, și a copiilor în mod special, precum și la provocările la care părinții trupești și duhovnicești trebuie să le facă față în aceste condiții pentru a ține aproape de Biserică tânăra generație.
Subiecte foarte actuale și de maxim interes, pe teme precum divorțul, depresia, cariera versus vocația maternității, educația, libertate și libertinaj, psihoterapie, traume și reziliență, au captat atenția auditoriului, părintele profesor adăugând întotdeauna cercetărilor cele mai recente – din psihologie sau alte științe, temeiuri patristice și trimiteri la învățăturile Sfinților Părinți ai Bisericii.
După ce a vorbit despre Sfântul Paisie Aghioritul sau Sfântul Ioan Gură de Aur, părintele profesor adus în atenția preoților teme precum modelul neajutorării învăţate şi stilul explicativ negativ/pozitiv în problemele legate de suferinţa umană, stările sufletești și experiențele traumatice, fobiile omului contemporan – între acestea aflându-se, spre surprinderea multora, anxietatea socială sau teama de celălalt, teama de aproapele.
Delegat din partea ierarhului la acest eveniment a fost preotul Alexandru Zamfir, consilier administrativ al Centrului Eparhial de la Roman, moderatorul conferinței fiind preotul protopop Costică Busuioc, cel care – în cuvântul său, a mulțumit distinsului profesor universitar pentru prezența în mijlocul clerului băcăuan, acest festin duhovnicesc constituind o bucurie pentru toți slujitorii sfintelor altare din această Protoierie.