Eminescu, un simbol al Ortodoxiei și Românismului

În contexul serbării Zilei Culturii Naționale, cu binecuvântarea IPS Arhiepiscop Ioachim, la Roman și Bacău, au avut loc evenimente religioase și culturale care au marcat 165 de ani de la nașterea marelui poet Mihai Eminescu.

Ieromonahul Calinic, arhimandritul Iachint, monahia Sofia, sunt câteva nume ce vorbesc celor care doresc să definească personalitatea de veritabil creștin a poetului național Mihai Eminescu, dat fiind faptul că formarea spirituală a acestuia a fost marcată și de membrii familiei sale, unii dintre ei cunoscuți călugări sau maici trăitoare în mănăstirile moldave. Toată această pleiadă de monahi și monahii din familia poetului nepereche a fost pomenită de IPS Arhiepiscop Ioachim, astăzi, 15 ianuarie, în contextul serbării Zilei Culturii Naționale, la Catedrala Arhiepiscopală ”Sf. Cuv. Parascheva” din Roman.

Aici, în jurul orei 10.30, după Dumnezeiasca Liturghie, Înaltpreasfinția Sa, alături de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit  o slujbă de pomenire. Despre cel denumit de vrednicul de pomenire patriarh Miron Cristea, în teza sa de doctorat, ”Luceafărul literaturii române”, a vorbit ÎPS Arhiepiscop Ioachim în cuvântul său, referindu-se în special la dimensiunea creștină a operei eminesciene.

”Suntem într-o zi importantă din anul astronomic al națiunii noastre, în care ne-a învrednicit Dumnezeu să facem pomenire poetului nepereche al românilor, Mihai Eminescu. Cineva spunea că un popor care nu-și mai cinstește înaintașii, nu-și mai pomenește eroii, nu-și mai aduce aminte de voievozi, de poeții și scriitorii neamului său riscă să fie șters din istorie. Aceasta pentru că fiecare popor are în pantheonul de suflet personalități care i-au structurat identitatea spirituală, națională, economică și culturală. În cazul poporului nostru având o istorie bimilenară marcată de creștinism, toată cultura s-a fondat pe elementul esențial al credinței neamului, al credinței creștine în Iisus Hristos Domnul istoriei. În această panoplie pluriculturală în care trăim, Biserica atrage atenția asupra importanței culturii naționale ce trebuie să rămână în dialog cu marile culturi europene și mondiale fără a se dizolva, ci a-și determina identitatea. Trebuie să accentuăm faptul că Eminescu își trage sorgintea dintr-o familie de buni creștini în sânul căreia a învățat primele noțiuni de credință. Mama sa a avut cinci frați și surori care au trăit  în mănăstire, lucru ce dovedește că poetul a fost educat în spirit creștin-ortodox și de aceea el și este simbolul Ortodoxiei și Românismului în ceea ce privește imnografia și poezia. Dacă în timpul comunismului se voia o societate fără Dumnezeu și de aceea l-au făcut și pe Eminescu ateu, acum putem sublinia latura religioasă a vieții și operei sale nemuritoare. Pe paginile unui ceaslov de la mănăstirea  Neamț din anul 1886 era menționat că el s-a spovedit și împărtășit și a cerut duhovnicului să fie îngropat la marginea unui râu, în apropierea unei mănăstiri de maici pentru a asculta la ceas de seară imnul „Lumină lină”. Noi încercăm să ne structurăm identitatea privind spre marii oameni de cultură ai acestui neam și de aceea Îi mulțumim lui Dumnezeu că ne-a învrednicit să facem astăzi această pomenire, iar pe tinerii seminariști îi îndemn să-și amintească de această zi și să studieze pe toți scriitorii culturii noastre ce au dat identitate neamului nostru” a precizat ÎPS Arhiepiscop Ioachim în cuvântul său.

Evenimentul s-a încheiat cu interpretarea câtorva melodii pe versuri de Mihail Eminescu  de către corala Liceului Teologic ”Episcop Melchisedec” din Roman.

 


 

Un moment special dedicat Zilei Culturii Naționale a avut loc astăzi, 15 ianuarie, ora 10.30, și în Protopopiatul Bacău, la Complexul Muzeal ”Iulian Antonescu” din municipiu, unde – cu binecuvântarea ÎPS Arhiepiscop Ioachim, a participat Corala ”Episcop Melchisedec” a preoților din Protopopiatul Bacău.

Evenimentul intitulat ”Pentru totodeauna… Eminescu” a fost deschis de preoții băcăuani care, în fața unui auditoriu alcătuit din preoți, profesori, muzeografi și elevi,  au interpretat imnul național, după care doamna Mariana Popa, directoarea Complexului a prezentat câteva aspecte referitoare la legăturile dintre Biserică și cultură, menționând faptul că Biserica reprezintă leagănul culturii și civilizației românești ce l-a dăruit acestui popor pe Mihai Eminescu.

A urmat apoi prelegerea susținută de prof. univ. dr. Ștefan Munteanu cu titlul ”Note eminescologice 2014”, în care s-au prezentat noutăți în ceea ce privește studiul operei marelui poet român.  Din partea ÎPS Ioachim, apreciatului profesor băcăuan i-au fost înmânate de către preotul protopop Costică Busuioc, ultimele volume apărute la editura ”Filocalia” a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

Evenimentul dedicat Zilei Culturii Naționale a culminat  cu un moment artistic susținut de elevii Școlii ”Al. I. Cuza”, coordonați de prof. Marinela Potârniche.

You may also like...