Episcopul Melchisedec Ștefănescu, pomenit la Parohia „Sfântul Dumitru” Narcisa Bacău și la Catedrala Arhiepiscopală din Roman

Cea de-a douăzeci și una ediție a manifestărilor cultural-religioase dedicate ilustrului Ierarh Melchisedec Ștefănescu (1823-1892), personalitate complexă a secolului al XIX-lea al istoriei Bisericii Ortodoxe Române, a fost marcată la Bacău și la Roman. În prima parte a zilei, la Parohia Sfântul Dumitru Narcisa, în data de 16 mai 2021, a fost săvârșită Sfânta Liturghie Arhierească, la împlinirea a 129 de ani de la nașterea în ceruri a marelui Ierarh Melchisedec, la finalul slujbei fiind premiate grupurile parohiale de cateheză și tineret și preoții coordonatori care au ajuns la faza eparhială a Concursului Național Biserica – familia românilor de pretutindeni. În cea de-a doua parte a zilei, la Roman, la mormântul ilustrului ierarh romașcan, Arhiepiscopul Ioachim, alături de părintele arhimandrit Pimen Costea, vicar eparhial și împreună cu un sobor de preoți și diaconi, a oficiat slujba Parastasului.

În dimineața zilei de 16 mai 2021, în duminica a 3-a după Paști, a Femeilor Mironosițe, credincioși băcăuani, cu mic cu mare, s-au adunat în zona de Sud a municipiului Bacău, la Parohia „Sfântul Dumitru”-Narcisa, unde au primit vizita IPS Părinte Ioachim, care a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească.

La finalul slujbei, Părintele Arhiepiscop Ioachim a oferit credincioșilor câte un exemplar din cartea sa, Prinos de recunoștință pentru femeia creștină, după care, la recomandarea părintelui Daniel Ionel Marari, inspector eparhial la Biroul de catehizare și activități cu tineretul din cadrul Sectorului Cultural al Administrației Eparhiale, a premiat preoții coordonatori ai grupurilor catehetice parohiale care s-au calificat la faza eparhială a Concursului Național Catehetic Biserica-familia românilor de pretutindeni, după cum urmează: preotul Ionuț Pleșcău, Premiul I Parohia „Sfântul Dumitru” Narcisa din Bacău, Protopopiatul Bacău, cel de-al doilea loc a fost obținut de Parohia „Sfântul Dimitrie” Vad-Iucșa, Protopopiatul Roman (pr. Cristinel Capraru) și Parohia „Sfântul Nicolae” Poduri (pr. Vasile Popa), Protopopiatul Moinești, iar premiul al III-lea a fost câștigat de Parohia „Sfântul Dumitru” Fulgeriș din Protopopiatul Sascut (pr. Gabriel Marian Radu) și de Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Larga, Protopopiatul Onești (pr. Lucian Vartolomei).

La Roman, Ierarhul Melchisedec și membrii familiei sale, trecuți în veșnicie, au fost pomeniți la Catedrala Arhiepiscopală în timpul Sfintei Liturghii, după care, IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim, părintele arhimandrit Pimen Costea, vicar eparhial și soborul preoților și credincioșilor prezenți s-au deplasat la mormântul episcopului nepereche, unde au săvârșit o slujbă de pomenire la împlinire a 129 de ani de la nașterea sa în ceruri.

După slujba Parastasului, părintele Vicar a făcut o trecere în revistă a principalelor momente din viața și activitatea Ierarhului Melchisedec, accentuând implicarea sa în ctitorirea învățământului teologic și contribuția la unitatea teritorială și religioasă a românilor.

El a fost rânduit de Dumnezeu pe pământ într-un timp extrem de agitat pentru națiunea noastră română. Îl considerăm ca fiind un Ierarh providențial, un trimis al lui Dumnezeu pentru poporul acesta ce a avut menirea de a cristaliza identitatea românească, fiind cel care a înlesnit și a promovat această unitate de neam și de credință. A fost Episcop la Ismail când Cadrilaterul aparținea României. S-a implicat și în învățământul teologic de la acea vreme, preoțimea din cele două Principate era debusolată și dezorganizată, neavând niște repere foarte clare, neavând un spațiu organizațional care să fie adecvat pregătirii lor, ceea ce face ca Melchisedec să devină un promotor al învățământului de toate gradele, începând cu cel liceal și finalizând cu cel universitar, el fiind cel care a scris proiectul de lege pentru înființarea Facultății de Teologie de la București. El a fost cel care a introdus ca obligativitate noțiunea de intern la Seminarul de la Roman, condiție obligatorie pentru a putea fi hirotoniți. Tot el a promovat și independența Bisericii Ortodoxe Române față de scaunul de la Constantinopol, autocefalie care a permis ca B.O.R. să se organizeze pe baze noi, pe principii noi și cu un statut propriu. A fost, de asemenea, implicat și în diortosirea cărților de cult, pentru receptarea limbajului cultic pe înțelesul credincioșilor.

Apoi, IPS Ioachim a adus la cunoștință credincioșilor despre faptul că este în derulare întocmirea dosarului care cuprinde viața și activitatea Ierarhului Melchisedec, dar și despre evlavia credincioșilor băcăuani și romașcani în vederea unei posibile canonizări, în viitor.

Acest parc, care este numit cu numele Episcopului nepereche Melchisedec Ștefănescu, a adăpostit în această capelă și trupul fratelui său, Valerian Ștefănescu. Am dispus, din cauza vitregiilor vremii, să reparăm întreaga capelă, osemintele sale odihnindu-se în capela Paraclisului Eparhial „Sfântul Antipa de la Calapodești”, frumoase, întregi, galbene și bine mirositoare, care vor fi, dacă Dumnezeu va rândui și Sfântul din Cer va voi, canonizate, în anul 2025, când serbăm 140 de ani de Autocefalie. El venea adesea aici, în Grădina de copii și obișnuia să se întâlnească cu cei de aici. Vă mulțumesc tuturor care veniți aici an de an și dați dovadă de respect, de evlavie, de pioșenie pentru acest Episcop al Romanului și al întregii Biserici Ortodoxe de pretutindeni! A fost cunoscut în toate Bisericile, fie în cele slave și în cele grecești. Să rânduiască Dumnezeu ca acest tablou să se transforme în icoană. Sperăm ca aceste concluzii despre sfințenia vieții lui să fie încheiate. Noi am compus deja Acatistul, slujba Vecerniei mici și mari și un Paraclis în cinstea acestui Ierarh. Sperăm ca toate acestea să fie revizuite de comisiile sinodale, iar noi să ne bucurăm că în generația noastră a fost declarat ca sfânt un mare Ierarh al Bisericii Ortodoxe Române.

De asemenea, IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim a invitat la cuvânt pe părintele consilier cultural Eugen Drăgoi, aflat la Roman cu prilejul Zilelor Episcopului Melchisedec împreună cu un grup de pelerini din zona orașului Galați.

A fost un Ierarh pe care l-a iubit Dumnezeu pentru că și el l-a iubit pe Dumnezeu. A reușit la Ismail să pună în bună rânduială bisericile și comunitățile parohiale, să dezvolte Seminarul Teologic, aducând profesori remarcabili după care a venit la Galați. Eparhia Dunării de Jos, înființată în anul 1864, aduna provinciile românești într-o singură Eparhie. La Galați a stat puțin după Războiul de Independență și Dumnezeu a rânduit ca să vină aici, la Roman. Întotdeauna a avut dragoste și pentru o Eparhie și pentru cealaltă. Cred că este Ierarhul care a adunat cele mai multe aprecieri laudative din partea unor iluștri oameni de cultură ai epocii sale.

Cu acest prilej, au fost oferite credincioșilor prezenți daruri simbolice în amintirea Ierarhului comemorat. Invitații au vizitat după slujba de pomenire muzeul eparhial unde se găsește felonul Sfântului Ioan Gură de Aur. Totodată, pentru a împlini și dimensiunea filantropică a evenimentului din această zi, la fundația Episcop Melchisedec au fost oferite pachete cu alimente beneficiarilor serviciilor sociale. (pr. D.I.M.)

https://youtu.be/JSBwyFf-JWU

You may also like...