Eveniment cultural-duhovnicesc în Parohia Precista din Bacău

În fiecare an, la data de 18 octombrie, Biserica Ortodoxă prăznuiește pe Sf. Ap. și Ev. Luca, care după tradiție ar fi zugrăvit cea dintâi icoană a Maicii Domnului. În Patriarhia Română, anul 2017 a fost proclamat Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi al pictorilor bisericeşti, prilej cu care Sf. Ev. Luca a fost și el omagiat în chip deosebit  prin prisma faptului că a fost nu numai autor  al celei de-a treia Evanghelii și a cărții Faptele Apostolilor, ci și iconar.

Astfel, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în Parohia Precista din Protopopiatul Bacău, pe data de 18 octombrie 2017 s-a desfășurat un eveniment cultural-duhovnicesc intitulat „Icoana- fereastră deschisă către Cer”.

În prima parte a evenimentului, enoriași ai parohiei au participat la Sfânta Liturghie, în cadrul căreia, preotul paroh Mihail Tomozei a evidențiat rolul și importanța sfintelor icoane:

Din moment ce icoana reprezintă un loc de comuniune unde taina lucrează, este firesc să vorbim despre icoană mai ales în biserică, în liturghia euharistică, unde prezența lui Hristos și a prietenilor Săi este cea mai densă. Aici găsim icoanele celor care au acceptat să se lase transformați de Hristos și să trăiască în Împărăția lui Dumnezeu. Acești sfinți sunt prezenți aici în mod real, nu imaginar, prin intermadiul icoanelor lor. Astfel, rolul icoanelor și al picturii bisericești  este mai ales de a media un dialog cu lumea sfinților, de a ne determina să pătrundem în lumea lor, să pregustăm din bucuria veșnică.

Apoi, credincioșii au fost încântați duhovnicește de creațiile poetice alcătuite de IPS Ioachim, care se regăsesc în volumul „Poeme -Meditații lirice la duminici și sărbători”, acesta fiind prezentat la finalul Liturghiei.

În ultima parte a acestui eveniment parohial, eleviii clasei a II-a C, de la Școala Gimnazială „Al.I.Cuza” s-au bucurat de prezența preotului Mihail Tomozei, care cu acest prilej a ținut o cateheză micilor creștini despre sfintele icoane. Li s-au oferit în dar, ca semn de binecuvântare și ca amintire a acestei zile, o icoană, ei fiind îndrumați totodată  să  participe la viața bisericii, să îi aibă ca modele pe sfinți, să li se închine lor, sfinții fiind prietenii copiilor prin care se slăvește Dumnezeu.

(pr. Mihail Tomozei)

You may also like...