Eveniment cultural-duhovnicesc în parohia Sfântul Ioan din Bacău

În perioada 9-12 iunie 2016, de joi până duminică, băcăuanii vor avea ocazia de a participa la o serie de manifestări inedite ce se vor desfășura – cu binecuvântarea IPS Arhiepiscop Ioachim, la biserica „Sfântul Ioan” din Bacău, sub titlul ”De la Înviere, prin Înălțare, spre Parusie”.

Sf. Antipa – racla
Invitatie 02 Flyer verso-01
flyer fata
sf_ioan_0-1600×1080
În contextul ”Anului omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox” și cu binecuvântarea IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim, Protopopiatul Bacău și Parohia „Sfântul Ioan” organizează simpozionul ”TINERII ÎN LUMINA LUI HRISTOS” –  un eveniment cultural-religios desfășurat pe parcursul a patru zile, în perioada 9-12 iunie 2016, la biserica „Sfântul Ioan” din Bacău.

Prima zi a evenimentului, desfășurat sub titlul ”De la Înviere, prin Înălțare, spre Parusie”stă sub semnul întâlnirii cu sfinții, băcăuanii având bucuria de a primi  odorul de mare preț al Sfintelor moaște ale Sfântului Antipa de la Calapodești, precum și Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Giurgeni

”Sfântul Antipa de la Calapodești este singurul sfânt băcăuan, pe care grecii îl cinstesc cu numele de „Agios Antipa Athonites”, ruşii îl numesc cu drag „Sveti Antipa Valaamski”, iar românii îl cunosc sub numele de „Sfântul Antipa de la Calapodeşti”. Este singurul sfânt din neamul nostru cinstit deopotrivă de trei popoare ortodoxe și ale cărui sfinte moaște se vor afla, zilele acestea la Biserica „Sfântul Ioan” din Bacău”a subliniat părintele protopop Costică Busuioc.

Vineri – în cea de a doua zi a acestui multiplu eveniment, ”IPS Ioachim va oficia, începând cu ora 18, slujba de sfințire a Centrului Cultural Catehetic ”Sfântul Ioan Botezătorul” situat în imediata apropiere a bisericii parohiale, un moment mult așteptat de credincioșii parohiei noastre, după care – așa cum am avut bucuria și în ediția de anul trecut a acestui simpozion ce începe să devină deja o tradiție, Înaltul nostru ierarh și părinte duhovnicesc va oficia și Taina Sfântului Maslu ” – a precizat părintele Marius Popescu, paroh al Bisericii „Sf. Ioan” din Bacău.

Ziua de sâmbătă – 11 iunie, va sta sub semnul unei altfel de întâlniri, una care provoacă la dialog. Sub titlul ”Paternitate naturală, spirituală și duhovnicească în formarea tânărului creștin”, se va desfășura – începând cu orele 18, conferința ce va avea drept invitați pe IPS Ioachim, Părintele Arhimandrit Pimen Costea, prof. univ. dr. Nicu Gavriluță și Pr. dr. Constantin Sturzu.

Programul liturgic al acestui periplu duhovnicesc va fi încununat de Sfânta Liturghie arhierească oficiată în ziua de duminică – 12 iunie 2016, de către IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. 

În continuare va avea loc festivitatea de premiere a șefilor de promoție din cele peste 40 de instituții de învățământ preuniversitar. Ierarhul va oferi distincții și premii celor care reprezintă excelența în învățământul băcăuan. La eveniment sunt așteptați să participe, alături de elevii premianți, directorii instituțiilor de învățământ și reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Bacău, reprezentanți ai autorităților județene și locale, părinți și dascăli implicați în realizarea procesului instructiv-educativ.

Întâlnirea Înaltpreasfinției Sale cu elita tinerei generații se înscrie în seria activităților pe care Eparhia Romanului și Bacăului le derulează cu scopul de a susține și promova adevăratele valori cultural-educative, activități desfășurate în cadrul proiectului “Lăsați copiii să vină la mine și nu-i opriți…”, care debutează la fiecare început de an școlar, cu binecuvântarea elevilor și cadrelor didactice. Proiectul “Lăsați copiii să vină la mine și nu-i opriți”, desfășurat cu binecuvântarea și implicarea directă a IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim, a debutat în Arhiepiscopia Romanului și Bacăului în luna septembrie a anului 2013 având drept scop susținerea elevilor merituoși, dar și a celor nevoiași, alături de afirmarea sprijinului acordat formatorilor implicați în educarea tinerilor în spiritul valorilor tradiționale, pregătindu-i spre a răspunde cerințelor societății contemporane.

”Băcăuanii au o spiritualitate aparte, dar și o predilecție aparte pentru educație, pentru cultură, știintă, pentru tot ceea ce este frumos”a remarcat Înaltpreasfințitul Ioachim

în ediția de anul trecut a festivității de premiere a șefilor de promoție.

„Invităm pe toți credincioșii băcăuani să ni se alăture pe parcursul întregii săptămâni – atât la programul de rugăciune, cât și la manifestările culturale – răspunzând astfel îndemnului înalților ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române de a susține tinerii și educatorii, de a promova Familia, Biserica, Școala și Comunitatea”  – a spus părintele protopop Costică Busuioc. ”Valorile pe care le oferim tinerilor trebuie să fie adevărate repere spirituale,  să îi ajute să facă deosebire între valorile eterne și cele efemere, să le formeze personalitatea și să-i învețe să cultive bunătatea, recunoștința şi omenia, iubirea de Dumnezeu şi de aproapele, recunoştinţa faţă de generaţiile trecute şi responsabilitatea faţă de prezent şi de viitor”.

Afis Sf Ioan

Programul detaliat al fiecărei zile precum şi lista nominală a preoţilor slujitori în perioada 9-12 iunie a.c., pot fi consultate mai jos:

Săptămâna spirituală la Biserica Sfântul Ioan – PROGRAMARE  SLUJIRE, 9-12 iunie 2016

You may also like...