Eveniment cultural-duhovnicesc şi sfinţire de monument în Parohia Bărboasa

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, în contextul „Anului comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești (psalți)”, în data de 26 iulie 2023, la Parohia Bărboasa din Protoieria Bacău s-a desfășurat un eveniment duhovnicesc-cultural. La acest eveniment au participat PC Părinte Protiereu Alexandru Grigoraș, protopop al Protopopiatului Sascut, Preacuviosul Părinte Protos. Macarie Olărean, stareț al Mănăstirii Piatra Tăieturii – Vatra Dornei și un sobor de preacuvioși și preacucernici părinți, prieteni ai parohiei.

Evenimentul a debutat cu Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, răspunsurile la strană fiind date de Corala Protopopiatului Sascut. După Sfânta Liturghie săvârşită sub protia Părintelui Protopop Alexandru Grigoraș, corul a susținut un mic concert, interpretând partituri psaltice păstrate în arhiva parohiei, cele mai vechi datând din anul 1896. În cadrul acestui recital părintele Paroh Bogdan Antohi a expus personalitatea şi calitatea cântăreților bisericești care au activat în ultimul secol pe aceste meleaguri.

Parohia Bărboasa a fost o pepinieră de psalți însă s-a evidențiat și prin demnitatea și rezistență anticomunistă de care au dat dovadă intelectualii și țăranii acestor ținuturi binecuvântate de Dumnezeu. Astfel, la finalul acestui eveniment a fost sfințit monumentul înălțat în memoria deținuților politici, în număr de 20, ai acestei parohii.

You may also like...