Evenimente dedicate Zilei Naţionale a României, în Parohia „Sfinţii Trei Ierahi” Bacău

Parohia „Sfinţii Trei Ierahi” din Protopopiatul Bacău, în parteneriat cu Şcoala Gimnazială „Mihai Drăgan” Bacău şi Asociaţia „Treime de Arhierei” au desfăşurat un şir de evenimente dedicate zilei în care s-a făurit România Mare, ca stat unitar între statele independente ale lumii.

În ziua Marii Uniri, în bisericile de pe întreg cuprinsul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului a fost săvârșită slujba de Te Deum. Urmând tradiţia anilor precedenţi, şi în biserica „Sf. Trei Ierarhi” Bacău au fost pomeniţi eroii neamului românesc, care s-au jertfit cu credință în Dumnezeu și dragoste de țară, înfăptuind unitatea naţională a românilor în anul 1918.

Iubirea de neam și de țară a fost mărturisită şi în cadrul Sfintei Liturghii săvârşite cu prilejul sărbătorii închinate Sfântului Andrei, Ocrotitorul României, când au fost pomeniţi ctitorii unităţii neamului românesc, înaintaşii care ne-au lăsat „o Românie demnă, creștină, independentă și curată”. Această atmosferă de sărbătoare a fost întregită de prezenţa tinerelor Arina-Elena Nichituş şi Daria Lefter, eleve ale Şcolii Gimnaziale „Mihai Drăgan” Bacău, care au intonat cântece patriotice.

Tot în contextul acestor zile de sărbătoare, elevii Şcolii „Mihai Drăgan” au susţinut în Biserică un recital de cântece patriotice.

Părintele paroh Aurel Cîrlan, împreună cu preoţii slujitori Marian Gliga şi Mihai-Flavius Balaban, au transmis tinerilor îndemnul Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, acela de „a purta o vie recunoștință celor care și-au înscris numele între cele ale ctitorilor acestui neam binecuvântat de Dumnezeu”, sărbătoarea aceasta fiind „un prilej de pioasă aducere aminte, imbold de a rămâne în unitate de credință și de neam, de a nu trece în uitare valorile cultural-religioase care împlinesc identitatea noastră națională și de a prețui și conserva patrimoniul inestimabil lăsat prin testament fiilor acestui neam”.

Au fost aduse alese mulţumiri doamnelor Drăgoi Georgeta-Alina (director), Vrânceanu Irina (director adjunct) şi Mănăilă Florentina (director adjunct), profesorilor de învățământ primar: Săndulache Daniela (consilier şcolar), Bostan Mihaela, Costea Delia, Sabău Lidia, Pop Elena, Peterfi Irina, precum şi profesorilor: Muraru Marlena, Bălan Claudia, Cîrlan Mirela-Nela, Moroi Irina-Gretty şi Roman Andreea.

În cadrul Centrului de socializare pentru persoane vârstnice, cu prilejul Zilei Naţionale au fost realizate picturi tematice pe tricouri, cu sprijinul doamnelor Ursache Diana-Elena (asistent-social) şi Andreea Brehoi, artist plastic şi voluntar în cadrul Asociaţiei „Treime de Arhierei”. Pictură pe tricouri au realizat şi copiii Centrului de cateheză parohial, elevi ai Şcolii Gimnaziale „Mihai Drăgan” Bacău.

You may also like...