Examen de final pentru 15 preoți din Protoieria Bacău, absolvenți ai cursului acreditat „Lucrător de tineret”

În zilele de 6, 7 și 8 martie 2023, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim și la inițiativa părintelui protoiereu Eugen-Ciprian Ciuche, 15 preoți din Protoieria Bacău s-au specializat în lucrul cu tineretul. Acest lucru a fost posibil prin cursul de Lucrător de tineret – COD COR 341205 pus la dispoziție de către Arhiepiscopia Iașilor, în calitate de furnizor de formare profesională, prin intermediul Centrului de Formare Continuă din sectorul învățământ al instituției bisericești, având ca formatori pe părintele Lucian Filip, directorul Centrului de formare și părintele Cristian Butnărașu.

Cele trei zile de curs găzduite de Parohia Șerbănești au avut menirea de a explica și detalia particularitățile lucrului cu tineretul în sensul în care preotul dorește să formeze o comunitate solidă de tineri în jurul bisericii. Astfel, a fost nevoie de predarea unei teorii fundamentale în înțelegerea acestui fenomen, precum și de prezentarea unor modele de bună practică și a unor metode concrete de a atrage tineretul prin activități educative, jocuri sau catehizare.

Pe data de 20 Martie a.c. a avut loc examenul pentru dobândirea certificatul de calificare emis de către A.N.C. – Autoritatea Națională pentru Calificări. Evaluarea a fost făcută de către doi reprezentanți ai A.J.P.I.S. Bacău, doamna Oana Chelaru și doamna Mihaela Coroiu și a fost formată din două componente, scris și oral. La examenul scris s-a oferit spre rezolvare un test grilă care a cuprins întrebări din toată materia predată, iar la cel oral, reprezentatul fiecărei din cele 5 echipe a trebuit să prezinte alături de echipa sa un proiect pentru dezvoltarea grupului de tineri al comunității, proiect care ulterior va fi implementat, precum:

  • Școala de Vară – Învață, Cunoaște, Bucură-te, tinere!;
  • Dezvoltarea capacității organizaționale a unităților de cult în vederea planificării, organizării și desfășurării de școli de vară / tabere pentru tineri;
  • Activități catehetice pentru tineri;
  • Dezvoltarea unui grup de tineri pentru activități de voluntariat și implicare civică;
  • Clubul parohial de lectură.

Contextul în care s-a derulat acest curs este și acela al Anului Omagial 2023 – al pastorației persoanelor vârstnice, întrucât prin formarea și menținerea unui grup activ de tineri, preotul va avea o resursă valoroasă de voluntari care mai apoi vor putea ajuta la activitățile de ajutorare a persoanelor vârstnice din comunitate prin activități și programe menite să alunge sentimentul de singurătate din viața vârstnicului, precum și cel al inutilității prin implicarea seniorilor în formarea tinerilor. 

You may also like...