Examen de finalizare a Cursului în domeniul adicțiilor pentru 20 de preoți din Protoieria Bacău

În perioada 30 martie – 1 aprilie, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, în Protoieria Bacău a avut loc Cursul de Consilier în domeniul adicțiilor, pentru 20 de preoți alături de părintele protoiereu Eugen-Ciprian Ciuche, derulat prin intermediul Federației Filantropia a Patriarhiei Române, având ca formatori doi specialiști în domeniu, doamna Nicoleta Veronica Bobe și doamna Adela Ioana Bontoș. Modulul de teorie din cadrul programului de formare profesională, specializarea „Consilier în domeniul adicțiilor” s-a desfășurat la sediul Centrului Socio-Cultural „Sfânta Muceniță Filofteia” din cadrul Parohiei „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Bacău.

Urmarea firească a acestor zile de pregătire a fost susținerea unui examen care să reliefeze însușirea cunoștințelor de specialitate de către cei 22 de cursanți. Astfel, vineri, 15 aprilie 2022, aceeași parohie băcăuană a găzduit evenimentul de examinare a preoților. Pregătirea slujitorilor în domeniul adicțiilor a fost revizuită de către doamna Oana Cojocaru și doamna Mihaela Coroiu din partea A.J.P.I.S. Bacău. Având în vedere pregătirea temeinică a cursanților, rata de promovabilitate a examenului a fost de 100%, iar mediile acestora au fost în unanimitate de 10.

Scopul acestui curs a fost acela de a înțelege fenomenul adicțiilor dintr-o perspectivă profesionistă și totodată de a căpăta expertiza necesară în vederea unei consilieri calitative a preotului în comunitatea pe care o păstorește. Programul de formare profesională „Consilier în domeniul adicțiilor”, cod COR 263502, este autorizat de Autoritatea Națională de Calificări (ANC) şi se va finaliza cu examenul de absolvire din data de 15 aprilie 2022 care va avea loc la sediul Protoieriei Bacău. Certificatul de absolvire obținut este recunoscut la nivel naţional şi este autorizat de către Ministerul Muncii și Justiției Sociale şi Ministerul Educației Naționale.

Beneficiul pe care l-a adus participarea preoților la aceste zile de formare este că acum, aceștia vor putea aborda problematicile adicțiilor de alcool, droguri, tutun, jocuri de noroc, ori aparate digitale, cu profesionalism și cu posibilitatea de a forma în cadrul parohiei un centru care să răspundă nevoii de a diminua și mai apoi stopa aceste fenomene care sunt tot mai prezente în antiteză cu soluțiile pe care societatea le oferă spre a contracara anvergura adicțiilor. Așadar, se doreşte o extindere a reţelei de intervenţie în sensul realizării pe de o parte a unor programe de prevenire a consumului şi a unor astfel de comportamente adictive, iar pe de altă parte realizarea unor programe de intervenţie punctuale în cadrul consumatorilor şi a familiilor consumatorilor sau dependenţilor de tehnologie digitală.

You may also like...