Excursie tematică organizată de Parohia „Sfinţii Trei Ierarhi” din Bacău

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, având sprijinul Agenţiei de Turism şi Pelerinaje „Meteora Tour” şi a Protopopiatului Bacău, parohia „Sfinţii Trei Ierarhi” din Bacău a organizat în zilele de 9-10 iunie 2017 un pelerinaj în Ardeal, obiectivele principale fiind oraşele Făgăraş, Alba-Iulia şi Aiud (cu monumentele lor culturale şi istorice), precum şi mănăstirile de suflet ale părintelui Arsenie Boca, Prislop şi Sâmbăta de Sus. Ghid al pelerinilor a fost preotul Flavius Balaban, slujitor în parohia băcăuană.

dscn0124-1-940×740
dscn0148-1-940×740
dscn0180-940×740
dscn0258-1-940×740

Întrucât anul 2017 a fost ales de către Patriarhia Română pentru a fi comemoraţi apărătorii şi mărturisitorii Ortodoxiei în timpul comunismului, obiectivul principal al pelerinajului a fost de a evidenţia contribuţia pe care martirii neamului românesc au avut-o în păstrarea credinţei strămoşeşti.

Deşi o parte dintre pelerini mai fuseseră pe aceste meleaguri pitoreşti încărcate de istorie şi spiritualitate, au mărturisit că de fiecare dată întâlnirea cu locurile în care a păstorit ca ieromonah şi stareţ marele duhovnic Arsenie Boca, cel numit „Sfântul Ardealului”, le-a adus o bucurie sufletească aparte.

Cu această ocazie au fost evocate personalităţile marcante ale apărătorilor credinţei care au propovăduit, au încurajat şi au înălţat sufleteşte spre desăvârşirea creştină pe cei aflaţi în jurul lor, trecuţi prin chinurile „reeducării” comuniste la închisoarea din Aiud: Valeriu Gafencu (numit „sfântul închisorilor”), Ioan Ianolide (student la drept) şi Anghel Papacioc, cel care avea să devină ieromonahul Arsenie Papacioc, duhovnicul de la Mănăstirea Techirghiol.

La întoarcere, părintele paroh Aurel Cîrlan a mulţumit credincioşilor pentru efortul şi jertfa lor, scoţând în evidenţă importanţa pelerinajului în viaţa creştinului.

 

You may also like...