Expoziție de icoane la Parohia ,,Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” Mărgineni

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscop al Romanului și Bacăului, la Parohia Mărgineni a avut loc o nouă etapă a Proiectului Național Catehetic ,,Biserica-familia românilor de pretutundeni”.

Copiii Centrului Catehetic Mărgineni au dorit ca Duminica Ortodoxiei, în care se cinstesc Sfintele Icoane ca semn al slăvirii lui Dumnezeu, a Maicii Domnului și a sfinților zugrăviți pe ele, să fie marcată prin expoziția ,,Icoana-oglinda sufletului meu” . În cadrul întâlnirilor avute, preotul paroh Bucovineanu Nicolae-Cătălin a vorbit despre însemnătatea, importanța, locul și scopul icoanelor în biserică și în casa creștinului. Părintele a subliniat că acestea nu doar că înfrumusețează biserica și casa unui creștin, făcând-o mai primitoare și mai luminoasă ci aduc și ocrotire, binecuvântare și har în locul unde sunt așezate. De asemenea, copiii au înțeles din învățătura părintelui că atunci când ne închinăm în fața unei icoane, aducem cinste celui ce este zugrăvit pe ea, rugându-l pe sfânt să ne dea puterea să răbdăm patimilor pentru a putea ajunge asemenea lui. Micii pictori au fost îndrumați și de doamna preoteasă Ardeleanu Ionela-Adelina, studentă la P.I.P.P. în cadrul Universității ,,Vasile Alecsandri” Bacău, cea care le-a explicat tehnica picturii pe sticlă.

 După apolisul Sfintei Liturghii din Duminica Ortodoxiei, credincioșii au admirat icoanele expuse, apreciind implicarea părintelui și faptul că expoziția a fost posibilă cu ajutorul, munca și devotarea copiilor din comunitatea lor.

În Duminica Ortodoxiei în mod special, suntem chemați să mărturisim că prin icoană, prin contemplarea chipului zugrăvit pe ea, intrăm în comuniune cu sfinții, devenind asemănători lor prin puterea ce o dobândim respectând și cinstind icoanele așa cum se cuvine.

Pr. Nicolae-Cătălin Bucovineanu

You may also like...