Filipești

Parohia Filipești
Biserica parohială cu hramul „Sf. Parascheva”
Adresă Filipești, Bacău
Personal clerical
Pr. Paroh Marcel Ioan Băisan
Dascăl Ion Munteanu

PAROHIA FILIPEȘTI
Parohia Filipesti face parte din Protopopiatul Bacău. Este situata la drumul European E85, la 20 de km de Bacau si 25 de km de Roman fiind infiintata in anul 1946. Pana in acest an, satul Filipesti cu un numar foarte mic de case, 30-40, apartinea de parohia Galbeni, alaturi de catunul Cotul Grosului. Din initiativa preotului Ioan Andronic si in buna intelegere cu parohul de atunci al parohiei Galbeni, preotul Vlad, la data de 1.01.1946, Episcopia Romanului a aprobat infiintarea parohiei Filipesti, cu satul Filipesti si catunul Cotul Grosului. In satul Filipesti nu exista biserica, doar un cimitir situat pe un deal de la marginea satului. De asemenea, nici in catunul Cotul Grosului nu exista biserica, si nici macar cimitir. Pana in anul 1946 mortii din catunul Cotul Grosului erau ingropati la Galbeni. Preotul paroh de atunci, Ioan Andronic, primeste binecuvantarea de la episcopul Teofil Herineanu al Romanului si in scurt timp, ajutat de putinii credinciosi care erau in Filipesti, construieste in cimitirul satului o biserica din paianta, iar in Cotul Grosului o bisericuta cu hramul Sfintii Parinti Ioachim si Ana. In timp, biserica din Filipesti a trecut prin lucrari de consolidare, a fost sfintita de doua ori si a fost folosita ca biserica parohiala pana in anul 2004. Preotul Ioan Andronic a functionat in aceasta parohie pana in anul 1987, an in care se pensioneaza. Urmeaza pentru o perioada scurta preotul Nicolae Bontas.
La 1.05.1993 in parohia Filipesti a fost numit preotul Ioan Baisan. Imediat dupa numire, impreuna cu credinciosii din Filipesti am hotarat sa construim o casa parohiala si am reusit, apoi o biserica impunatoare in cinstea “Sfintei Cuviaosei Parascheva,” un asezamant social filantropic “Epivata”, o troita in imediata apropiere a bisericii, o fantana si alte dependinte necesare intr-o parohie. Toate aceste realizari au fost fost sfintite la data de 11.10.2009 de catre Preasfintitul Episcop Vicar Ioachim Bacauanul al Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului. Alaturi de Preasfintitul Episcop Ioachim Bacauanul, la slujba de sfintire a complexului religios, a participat un impresionant sobor de 30 de preoti si diaconi, inspectorul eparhial, protopopul de Bacau-Nord, protopopul de Harlau, preoti vecini, preotii colegi din seminar si de la facultate ai parohului, autoritatile centrale si locale si un numar mare de crestini. Slujba de sfintire a inceput in ajun cu oficierea slujbei vecerniei, timp in care l-am primit pe Preasfintitul Episcop Ioachim Bacauanul, aduncandu-ne in dar, spre inchinare un vesmant al Sfintei Cuvioasei Parascheva, oferit de Inalt Preasfintitul Arhiepiscop Teofan al Moldovei si Bucuvinei. Amintim faptul ca toate slujbele se oficiaza in biserica Sfanta Cuvioasa Parascheva, iar biserica din cimitir a fost transformata in capela mortuara. La data intocmirii acestui inscris, in parohia Filipesti este un numar de 300 de case locuite, din care 12 familii de batrani fac parte din catunul Cotul Grosului.
Parohia intreprinde activitati culturale, organizand pelerinaje cu credinciosii la diverse manastiri si locuri sfinte, colaborand in diferite proiecte cu scoala si primaria, cat si activitati filantropice ajutand in numeroase randuri Asezamantul Social Filipesti aflat in localitate, care se ingrijeste de 30 persoane cu dezabilitati neuro-psihice.

You may also like...